Wannabe’ van de Spice Girls heeft beste ‘hook’ (video)

‘Wannabe’ van de Spice Girls, ‘Think’ van Aretha Franklin en ‘We Will Rock You’ van Queen bevatten allemaal één fragment waaraan we deze Top-2000 hits al binnen twee seconde herkennen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de online muziekgame Hooked!. Met deze Citizen Science Game willen onderzoekers achterhalen waarom sommige fragmenten van liedjes direct in je geheugen blijven hangen en andere niet.

Hooked! is ontwikkeld door informatici van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met collega’s van de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

In de eerste, Nederlandse, versie van Hooked! zijn het afgelopen jaar meer dan 150 000 liedjesfragmenten beluisterd door ruim 1700 spelers. Wie het spel speelt, krijgt verschillende liedjesfragmenten te horen uit een verzameling van 1600 Top-2000 nummers en kan punten verdienen door nummers snel te herkennen. Een hook is een fragment dat zich snel in je geheugen ‘vasthaakt’. Met Hooked! willen de onderzoekers achterhalen wat de kenmerken zijn van een hook. Omdat zij nog veel meer data nodig hebben, is nu een versie van Hooked! ontwikkeld die je kunt spelen op alle platforms.

Complex proces

"Muziek speelt in het leven van veel mensen een belangrijke rol, ook voor bijvoorbeeld de beleving van games en films. Bepaalde muziek raakt ons diep. De verwerking van muziek is echter zo’n complex proces, dat nog volstrekt onduidelijk is hoe dit precies werkt", licht onderzoeksleider prof. dr. Remco Veltkamp van de Universiteit Utrecht toe. "Daarom is dit onderzoek wetenschappelijke gezien ook heel interessant. Inzicht in de verwerking van muziek is bovendien relevant voor diensten die op basis van je smaak muziek aanbieden, of voor het uitzoeken van de perfecte muziek bij een game of film."

Queen

In de top-100 van best herkende nummers tot nu toe, komen Lady Gaga, The Police en Maroon drie keer voor en Adele vier keer. Absolute topper is Queen, met maar liefst acht noteringen. Toch wordt Top-2000 klassieker Bohemian Rapsody pas herkend na gemiddeld 2,63 seconden. Voor conclusies over Nederlandse nummers is het nog te vroeg, zoals voor alle resultaten geldt dat ze nog voorlopig zijn.

Meer data nodig

Ook voor definitieve conclusies over wat een nummer nu precies catchy maakt, hebben de onderzoekers meer data nodig. "Op basis van de top-10 en het moment waarop de best herkende fragmenten in het nummer voorkomen, lijkt een sterke melodische hook erg belangrijk. Daarnaast speelt herhaling waarschijnlijk een grote rol", aldus promovendus Jan van Balen van de Universiteit Utrecht.

www.hookedgame.nl