De meeste oppervlakken worden glad als ze nat worden. Sommige oppervlakken hebben het omgekeerde gedrag: ze worden juist minder glad. Onderzoekers hebben weten te verhelderen waarom dit het geval is. Waterstofbruggen tussen het oppervlak en het water spelen een belangrijke rol hierin.

Het onderzoek, uitgevoerd door natuur- en scheikundigen van de UvA. ARCNL en het Duitse Max Planck Institute for Polymer Research, werd gepubliceerd Physical Review Letters.
Het team maakt gebruik van het apparaat in de afbeelding hierboven, dat de wrijving meet tussen een siliconen bol en een siliconen plaatje, onder verschillende natte condities.
De onderzoekers merkten op dat bij gebruik van zwaar water, dat meer waterstofatomen bevat, de bol een grotere wrijvingskracht ervoer. Dat leidde tot de conclusie dat waterstofbruggen tot de waargenomen toename konden leiden. Dat mechanisme verschilt sterk van andere mechanismen, zoals capillaire bruggen, die eerder waren voorgesteld als verklaring van de wrijving, en is succesvoller in het verklaren van de waarnemingen.
Vervolg onderzoek, voor de Ig Nobel prijs:
Waarom kan ik met twee vingers een plastic zak niet openmaken als ze droog of te nat zijn, maar wel als mijn vingers licht vochtig zijn?
Interessant mogelijk in nabije toekomst vanuit deze theorie materialen of coating vloeren hierop aanpassen.