Waardering voor FOM-publicatie over eigenschappen van optische vezels

Een filmpje met gegevens uit een recente publicatie van FOM-postdoc Lyuba Amitonova en haar collega’s van de onderzoeksgroep Complex Photonic Systems (complexe fotonische systemen, COPS) aan het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente, is door OSA Publishing Group gekozen als beeld van de week. Het filmpje stond op de homepage van OSA Publishing en is ook te zien op de website van de Universiteit Twente.

Het filmpje toont de rotatie van het spikkelachtige patroon achter een multimode vezel als één enkele belichtingsplek op de input wordt geroteerd. Uiteraard blijft het patroon min of meer invariant. Dit nuttige effect werd door de onderzoekers onderkend als een nieuw soort geheugeneffect, dat kan worden aangewend voor niet-invasieve beeldvorming of ultrasnel scannen op hoge resolutie via een multimode-vezel. De resultaten van het onderzoek zijn op 28 juli 2015 gepubliceerd in het vakblad ‘Optics Express’.

Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting FOM, de Universiteit Twente en Technologiestichting STW (via NWOnano en de het STW Demonstrator-programma).

filmpje
‘The rotational memory effect of a multimode fiber’, Lyubov V. Amitonova, Allard P. Mosk, en Pepijn W.H. Pinkse, Optics Express 23, 20569-20575 (2015). https://www.osapublishing.org/oe/abstract.cfm?uri=oe-23-16-20569