Vrijdag ruimtewandeling om antimateriedetector AMS te repareren

Astronauten van het internationale ruimtestation ISS zullen aanstaande vrijdagmiddag een ruimtewandeling maken naar de antimateriedetector AMS-02 aan boord. De werkzaamheden zijn vanaf 12 uur live online te volgen.

Dat hebben NASA en ESA aangekondigd. Bekijk hier de livestream.

AMS-02 is een project van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa en onder meer ook Cern. De detector speurt naar antimateriedeeltjes, afkomstig uit het heelal. Vrijdagmiddag is ook de controlekamer van AMS op Cern live online met commentaar op de werkzaamheden.

De koeling van de antimateriedetector is sinds enige tijd een probleem, drie van de vier CO2-pompen werken niet meer. Het koelsysteem wordt in een serie ruimtewandelingen geplaatst.

AMS-02 weegt bijna 7 ton en vangt geladen deeltjes uit de kosmos. Daarbij is er speciale aandacht voor antimaterie in de vorm van positronen en antiprotonen; die zijn zeldzaam, het heelal lijkt vooral gevuld met materie. In het 4 meter hoge instrument buigt een sterk magneetveld de geladen deeltjes af in hun baan, waarna ze in de detectoren worden gezien. Antimaterie buigt precies tegengesteld af aan materie.
Daarnaast speurt AMS-02 naar onbekende deeltjes uit de ruimte die mogelijk donkere materie kunnen zijn. Naar schatting 85% van de materie in het universum is niet zichtbaar, maar oefent volgens astronomen wel zwaartekracht uit.

In 2014 maakte de AMS-02 groep, geleid door de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Sam Ting, bekend dat het instrument relatief veel anti-elektronen (positronen) meet bij hogere energie. Dat is onverwacht en kan volgens Ting te maken hebben met vervallende donkere materie in het heelal. De positronen komen niet uit een specifieke richting, laten de metingen ook zien.