Voormalig Google-CEO wil datacenters in de ruimte plaatsen

Eric Schmidt, vooral bekend als CEO van Google, heeft een meerderheidsbelang verworven in lucht- en ruimtevaartfabrikant Relativity Space. In zijn nieuwe rol als CEO van dat bedrijf onderzoekt hij het idee om datacenters in een baan om de aarde te lanceren. En hij is niet de enige.

Lancering van Terran-1 in 2023. Foto: Relativity Space.

Axiom Space kondigde onlangs de lancering aan van ‘datacenterknooppunten’ ter ondersteuning van de Amerikaanse veiligheid, en commerciële klanten. Dat moet eind van het jaar gebeuren; het bedrijf heeft al succesvol getest. En Lonestar claimt succes op weg naar een datacenter op de maan. Dan zijn er nog Kepler en – natuurlijk – Space X…

Terug naar Schmidt. Tijdens een recente hoorzitting in het Congres besprak Schmidt de toekomst van AI en het concurrentievermogen van de VS, waarbij hij benadrukte dat de energiebehoefte van enorme datacenters al uit de hand loopt. Hij merkte op dat een gemiddelde Amerikaanse kerncentrale ongeveer 1 gigawatt aan stroom opwekt, maar sommige bedrijven ontwerpen nu datacenters die mogelijk wel 10 gigawatt nodig hebben en waarschuwde dat datacenters binnen een paar jaar 29 gigawatt extra nodig zouden kunnen hebben, en tot wel 67 gigawatt extra in 2030. “Deze dingen zijn industrieel op een schaal die ik nog nooit in mijn leven heb gezien”, zei hij.

Ruimtejournalist Eric Berger speculeerde dat Schmidts overname van Relativity Space waarschijnlijk werd gedreven door de snelgroeiende energiebehoefte van AI-datacenters. Schmidt bevestigde deze aanname later.

Zonne-energie

Volgens Schmidt is de enige haalbare manier om aan de exploderende energiebehoefte van AI-datacenters te voldoen, het direct in de ruimte opwekken van zonne-energie. Deze ambitie stuit echter wel op een paar stevige uitdagingen. Hoewel theoretisch mogelijk, kan het concept economisch onhaalbaar – of zelfs technisch onmogelijk – blijken met de huidige raketcapaciteiten.

Relativity Space werd in 2015 opgericht als een particulier ruimtevaartbedrijf dat zich richt op additieve productietechnologie. Het bedrijf ontwikkelt momenteel Terran R, een gedeeltelijk herbruikbaar, tweetraps lanceervoertuig voor zware lasten dat deels met behulp van 3D-printing wordt gebouwd. Na voltooiing zal Terran R naar verwachting tot 33500 kg aan vracht in een lage baan om de aarde kunnen brengen en veilig naar de aarde kunnen terugkeren. Wellicht het begin van Schmidt’s volgende grote succes…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *