Voor 300 euro naar Sydney in elektrische auto

De Haarlemse idealist Wiebe Wakker is zondag Sydney binnengereden in zijn elektrische auto Blue Bandit. 1119 dagen heeft hij gedaan over zijn reis, waarmee hij wilde bewijzen dat je overal ter wereld elektrisch kan rijden. Dat is dus gelukt. En wat hij ook heeft bewezen? Wie goed doet, goed ontmoet.

Wakker startte zijn elektrische tocht op 15 maart 2016 in Houten. Sindsdien heeft hij 95.000 kilometer gereden door 40 landen. Zijn omgebouwde stationwagon met een actieradius van 200 kilometer verbruikte in die tijd 17 megawatt uur elektriciteit. Dit zou normaal 2355 euro hebben gekost, maar dankzij de steun die hem werd geboden via plugmeinproject.com redde Wiebe het met slechts 300 euro. De niet-omgebouwde auto zou 6785 liter benzine hebben verbruikt.

Wakker maakte zich vanaf het begin van de reis afhankelijk van gastvrije supporters en volgers om zijn avontuur mogelijk te maken. Zijn website plugmeinproject.com bood mensen de mogelijkheid hem te ondersteunen met een maaltijd, een slaapplek of stroom. Maar ook op plekken waar geen internet was en niemand van zijn project had gehoord, ontmoette Wakker steeds hulp en welwillendheid.

‘People are congratulating me as I have show the possibilities of electric cars but I am more happy with all the help I received from people during my journey’, schrijft hij op Facebook . ‘Wow what a trip!’