Voetballen met smartgoals (video ►)

Smartgoals, een onderneming opgericht door vier Eindhovense studenten van de faculteit Industrial Design (ID), trad vorige week toe als driehonderdste starter tot de stichting Incubator3+. Dat is een samenwerkingsverband van tien organisaties, waaronder de TU/e, die technologische starters adviseert en financieel ondersteunt.

Incubator3+ kreeg voor deze mijlpaal een cheque van 300.000 euro van de provincie Noord-Brabant. Dat gebeurde op trainingscomplex De Herdgang van voetbalclub PSV waar de viering werd omlijst met een innovatief partijtje voetbal. Voor een tribune, vol met partners van Incubator3+, lokale politici, bestuursleden van PSV en pers, gaf het PSV-jeugdelftal D1 een demonstratietraining met de zogeheten Smartgoals.

Oefensysteem 

Het gaat om een oefensysteem dat is ontworpen door de ID-studenten en oprichters van het bedrijfje Smartgoals; Mark de Graaf, Pepijn Rijnbout, Chris Heger en Sjef Fransen. Ze kregen daarbij ondersteuning van coaches en (oud-)studenten van Industrial Design. Bij Smartgoals gaat het om vijf poortjes met led-verlichting die, naargelang de training, om beurten of soms met meerdere tegelijk oplichten. De spelers mogen alleen scoren in de oefengoaltjes die door aanspringende led’s worden gemarkeerd. Zodra de bal er doorheen gaat, springen de lichtjes bij een ander goaltje aan. Een trainer kan vooraf zelf een oefenprogramma instellen.

Het is voor de jonge spelers van D1 in ieder geval heel anders dan ze gewend zijn. "Je moet veel beter opletten, het is lastiger spelen. Het gaat vooral om positiespel waarbij je veel om je heen moet kijken. Maar het is wel leuk", zegt Maarten Peijnenburg, de dertienjarige verdediger van het team. De junioren zien het wel zitten om in het vervolg met de nieuwe doeltjes te trainen. Zover is het nog niet. De technostarters van Smartgoals zijn bezig met een nieuwe financieringsaanvraag om het prototype in serie te kunnen maken.

SmartGoals bij ETV from Sjef Fransen on Vimeo.