Categories: Actueel

Vloeistofoppervlakken simuleren: voor meer begrip op micro- én macroschaal

Veel processen in de natuur zijn zo complex dat het nagenoeg onmogelijk is om ze tot in detail in de praktijk te kunnen bestuderen. Computersimulaties kunnen hier uitkomst bieden. Jens Harting, deeltijdhoogleraar Numerical Simulations in Microfluidics aan de Universiteit Twente ontwikkelt deze simulaties. Hij kijkt hierbij naar grensoppervlakken, tussen bijvoorbeeld vloeistoffen en vaste oppervlakken, tussen twee of meer vloeistoffen en tussen vloeistoffen en membranen.

De simulaties die Harting ontwikkelt slaan op het gebied van vloeistofoppervlakken de brug tussen de microscopische wereld en macroscopisch effecten. Door beter inzicht te krijgen in de menging tussen olie en water, kun je bijvoorbeeld verbeterde emulsies voor de levensmiddelenindustrie ontwikkelen. Harting: "Je kunt niet verklaren wat er op grote schaal gebeurt, zonder naar de kleine schaal te kijken."

Voor de simulaties waaraan Harting werkt brengt hij verschillende algoritmes samen. Het gaat om zeer complexe simulaties die niet mogelijk zijn zonder de inzet van supercomputers.

Jens Harting

Prof.dr. Jens Harting is sinds 2013 als deeltijdhoogleraar Numerical Simulations in Microfluidics verbonden aan de vakgroep Physics of Fluids van UT-onderzoeksinstituut Mesa+. Daarnaast is hij werkzaam als  Associate Professor Mesoscopic Transport Phenomena aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2001 promoveerde Harting aan de universiteit van Oldenburg. Daarna was hij onder meer werkzaam als onderzoeker bij de Queen Mary University of London, University College London en de University of Stuttgart.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago