
UT-wetenschapper Johan van Ravenhorst heeft op de JEC Europe Composites Show in Parijs, de grootste composietenbeurs ter wereld, de prestigieuze JEC Innovation Award award gewonnen. Van Ravenhorst ontving de prijs voor BraidSim, een simulatieprogramma van het vlechtproces waarmee sneller complexe composietproducten kunnen worden ontwikkeld.
Ruim tien jaar geleden begon de leerstoel Productietechniek van prof. Remko Akkerman, in samenwerking met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), aan deze processimulaties. Het simulatiepakket komt binnenkort als commercieel product op de markt. De simulatie bundelt de krachten van CAD-software voor geometrisch ontwerp en aan de andere kant FEM-software voor structureel ontwerp van de resulterende composiet producten. Hiermee wordt de keten van ontwerp-materiaal-proces-product gesloten en kunnen op professionele wijze complexe composietproducten sneller en betrouwbaarder worden ontworpen. Ook wordt het productontwikkelingsproces verkort.
Vlechtwerk voor BMW i3
De leerstoel Productietechniek (faculteit CTW) richt zich op het optimaliseren van lichtgewicht constructies voor structurele toepassingen op het gebied van materialen, processen en producteigenschappen. Naast de bekende activiteiten op het gebied van thermoplasten (zoals bij het ThermoPlastic Composites Research Center TPRC) werkt de groep van Akkerman ook aan andere geautomatiseerde productieprocessen voor composieten, zoals het vlechten oftewel overbraiding. Sinds jaar en dag wordt hiervoor samengewerkt met de firma Eurocarbon, die inmiddels ook de gevlochten koolstof preforms van de A-stijlen voor de nieuwe BMW i3 produceert (waarvan het chassis grotendeels uit koolstofversterkte kunststoffen wordt gemaakt). Deze vlechten worden vervolgens geïnjecteerd met een snel uithardende hars. Vlechten zijn geschikt voor constructies met een gesloten doorsnede, zoals drukvaten voor waterstofopslag of bladen voor helikopters, ventilatoren en windturbines.
JEC
JEC is het grootste netwerk op het gebied van de composietindustrie in Europa en in de wereld. JEC heeft een netwerk van 250.000 professionals uit honderd verschillende landen. JEC vertegenwoordigt, bevordert en breidt de markt voor composieten uit door zowel globale als lokale netwerken en informatiediensten.
De JEC Europe Composites Show 2014 in Parijs richt zich op de ontwikkeling van de composietindustrie in Nederland, dat dit jaar Country of Honor is. De Nederlandse industrie en kennisinstellingen lopen voorop met technologische innovaties op dit gebied.
Ook de RED Engine, de zonneauto van Solar Team Twente, is te zien op de JEC-beurs in Parijs.