Categories: Actueel

Vlaamse bedrijven krijgen toegang tot unieke 3D-printing infrastructuur

"De unit is uniek in Vlaanderen en fungeert als een demonstrator voor de verdere implementatie van deze technologie binnen de bedrijfswereld", aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. "Dankzij het Efro-project ‘Integratie van 3D-metaalprinten’ werden al 30 Limburgse bedrijven warm gemaakt om het 3D-metaalprinten te integreren binnen de klassieke productieketen. Op de T2-campus (Syntra Limburg, VDAB en Stad Genk) konden intussen 100 toekomstige bedrijfsmedewerkers kennismaken met deze technologie. Gezien de sterke vertegenwoordiging van de maakindustrie is dit een belangrijk project voor Limburg. De provincie trok daarom 110.000 euro uit voor het project."

Unieke demonstratieproductielijn

"3D-printen wordt vandaag nog niet op de meest efficiënte wijze of helemaal niet gebruikt, uit vrees dat het voordeel te beperkt is", zegt Peter ten Haaf, Program Manager Precision Manufacturing bij Sirris. "Door de productiecyclus op elkaar af te stemmen, proberen we de reële waarde van de technologie te demonstreren en bedrijven met de voordelen van deze 3D- metaalprinttechnologie te confronteren."

Daarom bouwde Sirris in haar machinehal in Diepenbeek een volledige productieketen die meerdere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. "In een demonstratiecel kunnen bedrijven de mogelijkheden van 3D-metaalprinten, 5-assig frezen, lasertextureren, warmtebehandeling, zandstralen en meettechnologie ontdekken en een eerste ervaring opdoen aan de hand van hun eigen product", aldus Ten Haaf. Dat gebeurt aan de hand van concrete cases waarbij doorwinterde experts in 3D-printen en metaalbewerking zorgen voor begeleiding en advies.

Opleiding 3D-metaalprinten

Om de technologie vlotter ingang te laten vinden bij de Limburgse ondernemingen, wordt er ook gespecialiseerd personeel opgeleid. Sirris ging hiervoor een samenwerking aan met Syntra Limburg en T2-campus en stelde vorig jaar het demonstratieplatform ter beschikking voor opleiding en interactieve workshops. De opleiding rond de integratie van 3D-metaalprinten wordt sinds september 2018 opgenomen binnen de cursus 3D Print Designer die Syntra Limburg aanbiedt op de T2-campus.
"Een succesvolle implementatie draait niet zozeer om de machine, die iedereen kan aankopen, maar eerder om de personen die ermee aan de slag gaan. Goed opgeleide en geïnformeerde medewerkers zijn goud waard", aldus David Van der Meijden, directeur Opleidingen Syntra Limburg.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago