VK sommeert Nexperia om Newport Wafer Fab af te stoten

Nexperia moet van de Britse overheid 86% van zijn belang in Newport Wafer Fab verkopen. De overname zou een risico vormen voor de nationale veiligheid.

Tags:
Newport Wafer Fab
Newport Wafer Fab. Foto: Nexperia

Reden is dat het van origine Nederlandse bedrijf een Chinese moeder heeft, namelijk Wingtech Technology. De Britten zijn bang dat China met hun kennis en technologie aan de haal gaan.

Nexperia toont zich ‘geschokt’ en accepteert de bezorgdheid over de nationale veiligheid niet. ‘Wij stelden verreikende oplossingen voor aan de Investment Security Unit van BEIS. Nexperia bood onder meer aan om de mogelijk zorgwekkende activiteiten op het gebied van samengestelde halfgeleiders niet uit te voeren en om de Britse regering directe zeggenschap en deelname aan het beheer van Newport te geven’, aldus het bedrijf. ‘Er heeft geen dialoog plaatsgevonden tussen de regering en Nexperia over deze voorstellen. De regering heeft Newport niet bezocht, heeft niet gesproken met de meer dan 500 werknemers van wie de baan nu in gevaar is, en geen van de drie verantwoordelijke staatssecretarissen heeft gereageerd op Nexperia’s verzoeken om dialoog. De beslissing is verkeerd en we zullen in beroep gaan om dit desinvesteringsbevel ongedaan te maken.’

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *