Vision & Robotics trakteert op taart

Op 25 en 26 mei vindt de tiende editie plaats van de beurs Vision & Robotics. En zoals gebruikelijk bij jubilea is er ook tijdens deze feestelijkheid een traktatie in de vorm van taart. Het grote verschil is wel dat de taart indien gewenst op een wel hele bijzondere manier kan worden genuttigd. Bezoekers met vertrouwen in hun reflexen kunnen deze namelijk op de proef stellen door het op te nemen tegen een taartgooiende robot.

Beursorganisator Mikrocentrum ondersteunt de samenwerking van vier bedrijven  om een heuse taartgooi-arena op te tuigen. Niet alleen is deze ludieke manier van taart serveren een originele manier om een tienjarige jubileum te vieren, het is tevens een prima demonstratie van wat er met moderne robot- en visiontechnologie allemaal mogelijk is.

Met het visionsysteem wordt de deelnemer, die voordat hij het speelveld betreedt in een beschermpak met veiligheidsbril wordt gehesen, geïdentificeerd en gevolgd. De positie wordt vervolgens aan de robotbesturing doorgegeven, die op basis van een berekening voorspelt waar de deelnemer zich zal bevinden op het moment dat de taart wordt gegooid. De deelnemer moet vervolgens proberen het van voldoende slagroom voorziene projectiel te ontwijken. Degene die hier het beste in slaagt, wint een bijzondere prijs.

Technisch hoogstandje?

"Het leek ons leuk om naast de doorgaans zeer technische demonstraties ook iets ‘luchtigs’ te tonen, dat leuk aansluit bij het jubileumjaar en ook het nodige spektakel oplevert", licht seminar manager van Mikrocentrum Els van de Ven de keuze voor de taartgooiende robot toe. "En hoewel ogenschijnlijk geen technisch hoogstandje, komt er meer bij kijken dan men op het eerste gezicht zou verwachten. Op de eerste plaats is er de synchronisatie tussen visionsysteem en de robot. Want hoewel het voor de camera geen probleem is dertig keer per seconde de positie van de deelnemer te bepalen, kan een robot die net van punt A naar punt B gaat en ineens te horen krijgt naar punt C te moeten een schokkerig eindresultaat opleveren."

"Daarnaast is de omgeving, en dan vooral de belichting, allesbehalve geconditioneerd. Voor wat betreft de robot moet er een goede verhouding zijn tussen snelheid en kracht en spelen er ook diverse veiligheidsaspecten. De arena is daarom voorzien van hekken, terwijl het speelveld zelf is opgedeeld in zones. Dit laat zien dat je met moderne producten ook robotveiligheid zonder fysieke barrières kan realiseren, wat het veilig zij aan zij werken met de robot mogelijk maakt."

De beurs Vision & Robotics 2011, die ook dit jaar in  Koningshof te Veldhoven plaatsvindt, zal naast de vertrouwde vision- en roboticaoplossingen, ook een podium bieden voor aanverwante automatiseringsoplossingen. Door ook zaken als sensoren, aandrijvingen en grijpers toe te voegen, wordt de bezoeker een compleet pallet getoond. Els van de Ven verzekert de bezoeker echter dat de toevoeging van de ‘Automation Solutions’ component niet betekent dat taart alleen op een geautomatiseerde manier genuttigd kan worden. "Voor wie meer van de traditionele manier van taart eten houdt en het spektakel liever van de zijlijn gadeslaat, is er ook gewoon koffie met gebak. Op een gebaksbordje."

En voor degenen die alvast intenssief willen trainen: de technische specificaties taartgooiarena

Afmetingen
Totale lengte: 7 meter
Speelveld zone: 2 meter
Normal speed zone:1,5 meter
Safety speed zone: 1,5 meter
Safe standstill zone: 0,5 meter
Robot zone: 3 meter x 3 meter
Totale breedte: 4 meter
Hoogte achterwand: 10 meter

Hardware & Software
Robot: IRB 4600
Robotbesturing  IRC5
Zone sensor: Jocab Safety
Veiligheid: SafeMove applicatie met Jocab hekwerk en 6 ABB lichttorens
Tracking camera: JAI BM141 GE
Vision software: Common Vision Blox