Vijf groene start-ups strijden om hoofdprijs in Green Challenge van Postcode Loterij

Warmte opwekken uit zeewater, een recyclebare festivaltent, biobrandstoffen winnen uit koffiedik, resten van rijstplanten als voedingsbodem voor champignons en zeeschepen voortstuwen door wind. Tijdens de finale van de Postcode Lottery Green Challenge in Amsterdam maken vijf startende groene ondernemers kans op 500.000 euro om hun veelbelovende duurzame ondernemersplan te realiseren. Daarnaast is er een runner-up prijs van 200.000 euro voor één of twee andere veelbelovende finalisten.

De twee Nederlandse start-ups Bluerise en One Nights Tent gaan de strijd aan met drie andere finalisten uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Vietnam. De jury onder leiding van de Britse Ellen MacArthur, ex-solozeilster en oprichter van de Ellen MacArthur Foundation, bepaalt op 11 september wie er met de hoofdprijs naar huis gaat. Daarnaast maken onder meer industrieel ontwerper Marcel Wanders en internetondernemer Alexander Klöpping onderdeel uit van de jury.

De finalisten

bluerise1bluerise2Diego Acevedo (1982, Delft, Nederland): Bluerise
Diego Acevedo is medeoprichter van Bluerise. Zijn bedrijf ontwikkelt een technologie om energie op te wekken uit warmteverschillen in zeewater. Bluerise stelt tropische eilanden en kustgebieden in staat om volledig zelfvoorzienend te zijn in hun energieconsumptie en tot 90 procent te besparen op het energieverbruik van koelsystemen.

tent2tent1Devin Malone (1983, Amsterdam, Nederland): One Nights Tent
Jaarlijks kamperen miljoenen mensen op muziekfestivals. Maar als de muziek stopt, laat 1 op de 4 kampeerders zijn kampeerspullen achter met een heleboel afval als gevolg. Devin Malone is medeoprichter van One Nights Tent, een bedrijf dat recyclebare tenten produceert. Festivalgangers kunnen de spullen online bestellen en ter plekke ophalen op het festivalterrein. Na afloop recyclet One Nights Tent de kampeertenten.

bean1bean2Arthur Kay (1991, Verenigd Koninkrijk): Bio-bean ltd
Arthur Kay is oprichter van Bio-bean, een bedrijf dat twee biobrandstoffen wint uit koffiedik: biodiesel en brandbare biopellets. Deze biobrandstoffen zijn te gebruiken voor de energievoorziening van gebouwen en transportsystemen. Bio-bean speelt in op de behoefte aan de productie van schone, goedkope en lokale energie en een verantwoorde inzameling van afvalstoffen.

turbo1turbo2Pierre-Yves Cousteau (1982, Frankrijk): Turbosail
Pierre-Yves Cousteau is oprichter van TurbosailTM. Dit bedrijf ontwikkelt een verticale vleugel die op het dek van zeeschepen wordt geplaatst. Deze vleugel creëert een aerodynamische kracht die het zeeschip lift en extra vooruit stuwt. Dit levert een gemiddelde brandstofbesparing van 30 procent op.

fargreen1fargreen2Trang Tran (1987, Vietnam): Fargreen
Veruit de meeste rijst in de wereld wordt in Azië geproduceerd. In deze regio is verbranding de meest gangbare methode voor het afvoeren van plantenresten. Hierdoor komt elk jaar een enorme hoeveelheid broeikasgassen vrij. Trang Tran is medeoprichtster van Fargreen. Haar bedrijf werkt nauw samen met lokale rijstboeren en gebruikt het stro van rijstplanten als een voedingsbodem voor champignonkweek. Dit voorkomt de uitstoot van broeikasgassen en stelt boeren in staat hun inkomsten met 50 procent te verhogen.