Vijf dagen lang ‘robot battles’ op de RoboCup Dutch Open

Van 25 tot en met 29 april vindt de RoboCup Dutch Open plaats, in het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven. Dé blikvanger van dit gratis toegankelijke toernooi is het robotvoetbal, met teams uit de hele wereld, waaronder het welbekende team van de TU/e. Ook zijn er competities voor zorgrobots, voor middelbare scholen en zijn er allerlei robotdemonstraties. Het toernooi wordt georganiseerd onder auspiciën van de TU/e.

RoboCup is een internationale robotcompetitie die bestaat sinds 1997. Het doel van RoboCup is het stimuleren van ontwikkelingen op gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Elk jaar zijn er verschillende toernooien, waaronder een WK. Dit jaar is er voor het eerst sinds 2006 weer een RoboCup Dutch Open, met 49 teams uit 11 landen.

Snel en tactisch

Het robotvoetbal, met de officiële naam ‘Middle Size League’, bestaat uit teams van vijf tafelhoge robots die geheel zelfstandig voetballen, zonder menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spectaculair om te zien, met teams uit onder meer Japan, Duitsland, Portugal en Nederland.

Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de spelregels aanpast, zijn alle teams gedwongen te blijven innoveren. Dat levert nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.

Zorgrobots

Ook zorgrobots gaan de strijd met elkaar aan op het toernooi, in de @Home League. De zogeheten ‘service robots’ doen wedstrijden in het uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het pakken van een pak melk uit een koelkast. Verder zijn er demonstraties met Humanoids – wandelende robots met armen en benen.

Naast de wedstrijden is er op woensdag 25 en donderdag 26 april een techniekbeurs voor bedrijven.

Scholierenwedstrijd

Zaterdag 28 april strijden teams van tientallen middelbare scholen uit Nederland en uit het buitenland tegen elkaar, in de Junior-competities. Deze teams nemen ook allemaal hun eigen robots mee, die spelen op grote voetbaltafels.

Robotdisco

Naast de wedstrijden zijn er doorlopend robotdemonstraties. Zo is er een robotdisco, een robot-muziekband, en er zijn robotische babydinosaurussen. Het evenement biedt dagelijks van 9:00 tot 19:00 uur (zondag tot 18.00 uur) vermaak voor alle leeftijden, en een unieke inkijk in de wereld van de robotica.

Live volgen
Het toernooi is live te volgen via live video verslag op de website www.robocupdutchopen.nl, en verder op Twitter, op Flickr, op YouTube en op Facebook.