Vibrerende handschoen helpt revalidatie en geeft muziekles (video)

Onderzoekers van Georgia Tech hebben een draadloze ‘muziekhandschoen’ ontwikkeld die mensen met een verlamming kan helpen om gevoel en motoriek te verbeteren. Daarnaast is het ook nog eens een handige ‘gadget’ die nuttig kan zijn bij het leren spelen van de piano.

Bij patiënten die door een ongeluk of ziekte gedeeltelijk geen gevoel of bewegingscontrole meer hadden in hun handen was dit apparaat een succes. De positieve resultaten werden een jaar na het oplopen van hun verlamming verbetering behaald. Dit is normaliter een tijd waarin patiënten met een verlamming nog slechts weinig vooruitgang zien.

Mobile Music Touch

Het apparaat is de Mobile Music Touch (MMT) gedoopt en lijkt op een trainingshandschoen met een kastje bovenop. Bij het spelen van een piano trilt de handschoen om aan te geven welke toetsen er aangeslagen moeten worden. Tijdens het leren spelen, ervoeren veel deelnemers aan het onderzoek een verbetering in het gevoel in hun handen.

"Na ons eerste onderzoek in 2011 vermoedden we al dat de handschoen positieve resultaten zou opleveren bij deze patiënten", aldus Tanya Markow, de projectleider. "Maar we waren verbaasd over hoeveel vooruitgang ze lieten zien tijdens de vervolgstudie. Sommige deelnemers waren bijvoorbeeld, na gebruik van de handschoen, weer in staat om de structuur van hun beddengoed en kleding weer te voelen. Dit was voor het eerst, sinds hun verlamming."

Onderzoek

Markow werkte met mensen die door een beschadiging in de wervelkolom minder gevoel in en minder controle over hun handen hadden. Elke deelnemer liep zijn of haar verlamming een jaar of langer voordat de studie begon op. Het project duurde acht weken en liet deelnemers drie keer per week een half uur oefenen op de piano. De helft van de groep gebruikte de MMT, de andere helft niet.

MMT-systeem

De MMT werkt in combinatie met een computer, mp3-speler of smartphone. Een lied, zoals ‘Ode an die Freude’ wordt ingeprogrammeerd in het apparaat, dat draadloos in verbinding staat met de handschoen. Terwijl de correcte toetsen op het klavier worden belicht, stuurt de handschoen trillingen naar de vinger die de juiste toets moet aanslaan.

Naast het oefenen op de piano, richtte de studie zich ook op het gebruik van de MMT in thuissituaties. Aan het eind van de studie deden beide groepen basistestjes die grijphandelingen en gevoelstests omvatten. De testgroep die zowel thuis, als tijdens het pianospelen, de handschoen had gedragen, presteerde duidelijk beter tijdens deze tests.

Markow: "Sommige mensen konden voorwerpen makkelijker oppakken. Anderen gaven aan dat ze de hitte van een kop koffie meteen voelden, in plaats van met een vertraging."

Markow schrijft de verbetering toe aan het opwekken van vernieuwde hersenactiviteit. De vibraties zouden dit proces helpen te versnellen. Markow gaat het onderzoek nu uitbreiden om zich ook te richten op hersenscans van de testpersonen.