Verwondingen door vloeistofinjectie

Verwondingen als gevolg van injectie door een vloeistof onder druk komen gelukkig niet zo vaak voor. De gevolgen kunnen echter ernstig en zelfs fataal zijn, als er niet direct en op de juiste wijze wordt ingegrepen.

Medisch personeel kan de ernst van de situatie nogal eens onderschatten. Geen of de verkeerde behandeling kan tot amputatie en zelfs de dood leiden. Tijdens Het Hydrauliek Symposium (13 nov 2014) beschreef Martyn Smart van het Pirtek National Training Center (Birmingham, Engeland) de risico’s én de behandeling.
Verwonding door vloeistofinjectie is de term die wordt gebruikt om een verwonding te beschrijven die een persoon heeft opgelopen door een injectie van vloeistof, meestal tijdens het gebruik of het inspecteren van onder druk staande hydraulische apparatuur. Het aantal gemelde gevallen van letsel door hogedruk vloeistofinjectie is gering, maar de gevolgen zijn enorm.
Letsel als gevolg van vloeistofinjectie is bijna altijd werkgerelateerd en wordt meestal opgelopen door mannelijke medewerkers. De meeste verwondingen treden op in de handpalm of aan vingertoppen van de niet-dominante hand.

Praktisch zakboekje

Binnen zowel de hydrauliekindustrie als in de medische wereld is de kennis nog zeer beperkt over ongevallen met vloeistoffen die onder druk staan en hoe je moet handelen in een dergelijk situatie. Hiervoor is door de FEDA, in navolging van de BFPA (British Fluid Power Association) een zakboekje ontwikkeld. Dit zakboekje is een praktische en waardevolle tool voor iedereen die met of rond hydraulische systemen werkt. Bij een injectie kan er een kritieke situatie ontstaan waarbij snel handelen essentieel is om blijvend letsel zoveel mogelijk te kunnen voorkomen. Het boekje beschrijft de juiste methoden voor de eerste spoedbehandeling op de werkvloer en geeft richtlijnen voor artsen.
Het boekje (8 €) is te bestellen op de website van FEDA (https://www.feda.nl/producten/ )

Lees verder op http://www.at-aandrijftechniek.nl/algemeen/verwondingen-door-vloeistofinjectie/40669 en op: http://www.het-hydrauliek-symposium.nl/