Verplichte training bij gebruik di-isocyanaten

Vanaf 24 augustus 2023 mogen alleen mensen met een opleidingscertificaat werken met producten die meer dan 0,1% vrije di-isocyanatenmonomeren bevatten. Di-isocyanaten komen voor in PUR-schuim, lijm en lakken. Voor di-isocyanaten geldt namelijk vanaf dat moment een zogenaamde REACH-restrictie.

Image by senivpetro on Freepik

Een restrictie in Europese chemicaliënwetgeving REACH, betekent dat je de stof niet mag gebruiken tenzij je voldoet aan de voorwaarden die in de wet staan. Het doel van zo’n restrictie is om mens en milieu te beschermen tegen onaanvaardbare risico’s van een chemische stof. De restrictie geldt voor producten met meer dan 0,1% di-isocyanaten en geldt voor iedereen (óók ZZP’ers) die beroepsmatig hiermee werkt (industrieel of professioneel).


Di-isocyanaten in PUR, lijm en lakken

Di-isocyanaten zijn stoffen die onder andere gebruikt worden in lijmen en coatings en PUR. Als je ermee in contact komt (inademen of huidcontact) kun je er allergisch voor worden. Dat kan direct maar kan ook pas na jarenlang gebruik zonder problemen zich ineens voor doen. Als je eenmaal allergisch bent, krijg je last bij ieder moment dat je er mee in aanraking komt. Zelfs als het maar om kleine hoeveelheden gaat. Bij zorgvuldig en goed gebruik van middelen waarin di-isocyanaten zitten, reageren deze weg in de lijm, het gips of PUR-proces. Daarom is het belangrijk om de stoffen in de juiste verhouding te mengen.

Lees verder op: https://www.preventiemedewerker.net/werken-met-di-isocyanaten-in-lijm-lak-of-pur-opleiding-verplicht/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *