Vergeet Google Glass: het wordt nu Google Pants (video)

Wearable technologie heeft de toekomst – vooral als de technologie ‘onzichtbaar’ wordt gemaakt, zodat mensen er ook echt mee willen rondlopen Verweef het zo naadloos in al bestaande producten dat de gebruiker zich niet meer realiseert dat het er is, tenzij hij het nodig heeft..

Dat is ook de gedachte achter het Project Jacquard van Google, dat onlangs werd gepresenteerd op de jaarlijkse Google I/O Developer Conference in San Francisco.

Door geleidende metaaldraden mee te weven in textiel kun je volgens Google je broek transformeren in een touchpad. Of je shirt. Eigenlijk alles wat van textiel is gemaakt: autostoelen, sofa’s, truien, ondergoed… .

Geleidend textiel is volgens Google niet te onderscheiden van gewone stof. Maar met een chip ter grootte van een knoop kan bijvoorbeeld een touchscreen worden opgenomen in kleding. Of een systeem dat reageert op gebaren en dat door machine learning steeds meer functie kan herkennen. En natuurlijk kunnen alle gegevens draadloos worden doorgegeven naar andere elektronische producten.

Het is nog te vroeg om te speculeren over de kostprijs van zo’n kledingstuk, maar Google noemt de benodigde componenten ‘goedkoop’ en het weefsel, met materialen als katoen, zijde of polyester, kan worden gemaakt op standaard textielproductiemachines.

De technologie verbruikt niet al te veel vermogen, maar je zult toch wel dagelijks je broek moeten opladen. De wat meer zelfvoorzienende kledingstukken kunnen bijvoorbeeld energie sprokkelen uit de bewegingen van de drager. Ook zal een vorm van selectiviteit moeten worden aangebracht; kleding is immers permanent in contact met je lichaam dus onbedoelde aanraking en gebaren moeten worden uitgefilterd.

Google stelt dat ‘connected kleding’ kan worden gebruikt voor interactie met diensten, dingen en omgevingen, maar is niet van plan om met uitgewerkte toepassingen te komen. Dat laten ze, naar eigen zeggen, over aan ontwikkelaars en uitvinders. Wel richt Google zich op het verder perfectioneren van de technologie, onder andere samen met Levi’s.

;

bron: Singularity Hub