Verbetering van de Led-lamp

Men vermoedt verbanden tussen Leds en sommige gezondheidsproblemen, zoals stemmingsstoornissen, slapeloosheid en vermoeidheid door mensen die overmatig worden blootgesteld aan het blauwe licht dat standaard Leds produceren. Ultraviolet licht kan waarschijnlijk uitkomst bieden.

Sommige van de bijwerkingen van led-verlichting kunnen als een pluspunt worden beschouwd, aangezien blauw licht in een kantoor werknemers kan helpen zich minder vermoeid te voelen. Maar het kan ook de slaapcyclus beïnvloeden; er moet dus een evenwicht worden gevonden. En er is een verband tussen staar en te veel blootstelling aan blauw licht. 

Onlangs heeft een onderzoeksteam zijn zinnen gezet op een Ledlamp die licht creëert uit het voor mensen veel veiliger violette deel van het lichtspectrum. Ze proberen het blauwe licht niet te maskeren of te bedekken met iets anders, maar hebben fosforen ontwikkeld die de emissie van een enkele kleur van een violette Led kunnen absorberen en omzetten om het grootste deel van het zichtbare spectrum te bestrijken.

Hiermee wordt de grootste zorg weggenomen die gebruikers hebben met Leds, die traditioneel met blauw licht werken. Gebruikers bemerken het verschil misschien niet eens, want terwijl blauw wordt verwisseld voor violet, is het resulterende licht nog steeds wit.  

Het is niet slim om al het blauwe licht te elimineren, omdat mensen een deel van het blauwe licht in het zichtbare spectrum nodig hebben. Dat is waar het team dat aan de violette ledlampen werkt, naar streeft. Onderzoekers testen welke fosforen het meest geschikt zijn om deze technologie te realiseren en richten zich op het zo kostenefficiënt mogelijk maken van de nieuwe lampen. Goedkope en overvloedige materialen, de juiste fosfor en veel testen zijn nodig om dit theoretische ontwerp werkelijkheid te laten worden.

De realisatie van dit ontwerp zou een grote stap kunnen zijn in het verbeteren van niet alleen de gezondheid en slaap, maar ook in het werken aan een groenere toekomst met een lager energieverbruik.

Bron: Electronics 360