Verbeteren van veiligheidscultuur met de Safety Culture Ladder

Hoe weet je of er in je bedrijf de juiste veiligheidscultuur heerst die helpt om arbeidsongevallen te voorkomen? De Safety Culture Ladder van NEN is een instrument om dit te meten en het biedt hulp om verbeterpunten rondom veiligheid inzichtelijk en meetbaar te maken.

Tags:
Verbeteren van veiligheidscultuur met de Safety Culture Ladder

Het spreekt voor zich dat risicovolle werkzaamheden gevaren met zich meebrengen. Denk aan het werken op hoogte, met gevaarlijke stoffen, hoge temperaturen, gevaarlijke apparatuur of met hoogspanning. Grote bedrijven hebben vaak speciale veiligheidsmedewerkers aangesteld die zich dag-in-dag-uit bezig houden met het bevorderen van de veiligheid op de werkplek. Ter ondersteuning daarvan zijn door branches of overkoepelde organisaties zelf normen of standaarden ontwikkeld over hoe je in bepaalde omstandigheden dient te werken, zogenoemde veiligheidsprotocollen.

Veiligheidscultuur

Als we het hebben over veiligheidscultuur, dan gaat het om in hoeverre medewerkers zich daadwerkelijk aan die protocollen houden en de eigen bijdrage aan een veilige werkomgeving. Er wordt vooral gelet op houding en gedrag. Cultuur is een abstract begrip en moeilijk meetbaar. Om veiligheidscultuur toch in kaart te kunnen brengen heeft ProRail jaren geleden de Safety Culture Ladder ontwikkeld (voorheen ‘de Veiligheidsladder’) en overgedragen aan NEN. Het is bedoeld om veiligheidscultuur te kunnen meten en zo te herkennen waar de verbeterpunten liggen.
De Safety Culture Ladder (SCL) is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd. De SCL is bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede. De SCL is toepasbaar in alle sectoren.
De SCL focust op het daadwerkelijke gedrag van de werknemers op het gebied van houding en gedrag. Er wordt specifiek gekeken naar bedrijfscultuur en belicht daarom andere aspecten dan systemen als ISO 45001 en VCA. Daarnaast wordt een SCL certificaat steeds vaker vereist bij aanbestedingen en opdrachten voor (inter)nationale leveranciers.

Lees verder op:

de website van NEN

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *