Veertien Nederlandse teams naar Shell Eco-marathon in Londen

Veertien Nederlandse teams nemen het van 25 tot en met 28 mei tijdens de Shell Eco-marathon Europa in Londen met hun zelfontwikkelde, energiezuinige voertuigen op tegen ruim 170 teams uit 27 landen.

Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest uitdagende en grootste studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De internationale studenten gaan de uitdaging aan om een voertuig te ontwerpen dat zo ver mogelijk kan rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Het huidige record staat op 3771 km, wat ongeveer gelijk staat aan de afstand van Amsterdam naar Rome en terug.

Waterstof en elektriciteit populair bij Nederlandse teams

De talentvolle scholieren en studenten zoeken de grens van efficiënt rijden op door onder andere te experimenteren met verschillende alternatieve energiedragers. Vijf teams rijden dit jaar elektrisch en vijf teams gebruiken waterstof. Opvallend is dat de jongeren zich met hun innovaties ook hard maken voor het gebruik van alternatieve brandstoffen in de toekomst.

"Efficiëntie, dat is waar het bij Shell Eco-marathon om draait. Door mee te doen leren we nadenken over hoe we de auto van de toekomst zo zuinig mogelijk kunnen maken", zegt Irmgard van Weeghel, bestuurder en projectmanager van het Blue Racing Team Windesheim. "Ons voertuig rijdt op waterstof, een energiedrager die voor veel mensen nieuw is. Wij zijn ervan overtuigd dat waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen."

Passie

"De Nederlandse teams hebben al een enorme prestatie geleverd met de ontwikkeling van een hun innovatieve voertuigen. Het is mooi om de passie van de teams te zien", zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. "Voor Nederland zijn innovatieve technici enorm belangrijk. Wie weet helpen deze studenten en scholieren Nederland straks verder met de ontwikkeling van waterstof- en elektriciteitsoplossingen."

De Europese editie van Shell Eco-marathon vindt voor de 32ste keer plaats. Net zoals vorig jaar is de wedstrijd een onderdeel van het Make the Future Live evenement, waar bezoekers gedurende vier dagen allerlei innovatieve oplossingen voor de toekomst van energie kunnen ontdekken.

Een aantal feiten van verschillende teams:

  • TU/ecomotive bouwt de eerste auto ter wereld met onderdelen gemaakt van een biocomposiet op basis van vlas, wat volledig afbreekbaar is.
  • Het team van de Hogeschool van Amsterdam doet met maar liefst twee voertuigen mee in Londen, ze ontwierpen een waterstofauto en een elektrische auto.
  • De twee Zwolse teams van het Deltion College en Hogeschool Windesheim werken intensief samen tijdens het voorbereidingstraject.
  • Eco-Runner Team Delft en Green Team Twente maken beide gebruik van slimme technologie waardoor zij inzicht krijgen in de prestaties tijdens de wedstrijd, en op basis van die real-time data hun strategie aan kunnen passen.
  • De luchtvaarttechnologie-studenten van Team Apollo innoveren met technologie die normaal wordt gebruikt in vliegtuigen.
  • De MBO-leerlingen van het Summa Automotive uit Eindhoven hebben een unieke manier van fotosponsoring bedacht en streven naar een podiumplek in hun klasse.
  • Het TeamSGH uit Haarlem bestaat uit middelbare scholieren met een passie voor techniek, de helft is vrouw.
  • Team Ubbo Emmius, een middelbare scholierenteam uit Stadskanaal, mag hun voertuig testen op het TT Junior Track bij TT Circuit in Assen.

Een overzicht van alle Nederlandse Shell Eco-marathon teams:

Delft

Zwolle

Team Apollo Delft

Deltion Eco Team

Eco-Runner Team

Blue Racing Team

Den Haag

Arnhem

Silverback Engineering

HAN Hydromotive

Rotterdam

Stadskanaal

Phidippides Quadriga

Ubbo Emmius

Amsterdam

Eindhoven

Team H2A

TU/ecomotive

Team EVA

Summa automotive

Enschede

Haarlem

Green Team Twente

TeamSGH