Veel scale-ups naar CES

De Nederlandse deelname aan de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas bestaat in januari 2023 wederom uit zeventig innovatieve groeibedrijven. Via technologieën als kunstmatige intelligentie en kwantum dragen ze bijvoorbeeld bij aan oplossingen voor klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling. De aftrap van de missie is op donderdag 13 oktober tijdens ‘CES Unveiled Amsterdam’ in de Beurs van Berlage. Hier worden deze en andere producten en trends gepresenteerd. 

Weer 70 start- en scale-ups naar CES

De bedrijven nemen vanaf 5 januari 2023 deel onder het mom ‘Tech for a responsible future’. Voor het eerst bestaat de Nederlandse delegatie voor bijna de helft uit scale-ups. De volledige lijst van deelnemende Nederlandse bedrijven is hier te zien. 

De deelnemende bedrijven komen uit het hele land en vertegenwoordigen een breed aanbod van oplossingen. QuiX Quantum uit Enschede bijvoorbeeld ontwikkelt de Quantum Photonics Processor met een enorme rekenkracht om de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling aan te gaan. Het bedrijf haalde onlangs nog een order van 14 miljoen euro van het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut DLR binnen voor een complete fotonische universele kwantumcomputer.

Het Eindhovense Alphabeats gaat de strijd aan met de wereldwijde burn-out pandemie. Het bedrijf ontwikkelde software die met behulp van biofeedback de muziek van een gebruiker kan aanpassen. Door te meten hoe het lichaam op muziek reageert, en vervolgens met kunstmatige intelligentie (AI) de frequenties te veranderen, wordt er muziek gecreëerd waarbij de hersenen sneller in de ontspanningsstand komen. 

Meer scale-ups

De wens ontstond om deze editie meer scale-ups te presenteren. Daarom omvat het NL Tech Paviljoen op CES 2023 voor het tweede jaar op rij twee paviljoens. In het ‘Netherlands Tech Square’ staan de 40 nieuwste en beste startups. Daarnaast bieden zo’n 30 scale-ups hun innovatieve oplossingen aan in het ‘Netherlands Next Level Innovations Pavilion’.

Eén van die scale-ups is LeydenJar uit Leiden. Het bedrijf ontwikkelde een techniek waarmee de capaciteit van lithiumbatterijen 70 procent hoger kan komen te liggen. Een andere deelnemer is het Rotterdamse RanMarine dat een apparaat bouwt dat als een kruimeldief afval in het water kan verzamelen en opruimen.

CES Unveiled Amsterdam op 13 oktober 

De aftrap van de Nederlandse CES-missie is tijdens ‘CES Unveiled Amsterdam’, op 13 oktober 2022 in de Beurs van Berlage, waar de nieuwste producten en trends worden gepresenteerd. Naast de Nederlandse bedrijven presenteren ook startups uit de Visegrad regio en Duitsland hun producten. Ook zijn er keynote sessies van onder anderen Gary Shapiro (president and CEO CTA), Ali Niknam (founder en CEO bunq) en Sabine Stuiver (co-founder Hydraloop). Wil je CES Unveiled bezoeken? Registreer je dan hier.

Economische meerwaarde

Het wordt de zevende keer dat Nederland deelneemt aan de CES. De afgelopen zes jaar hebben 250 Nederlandse bedrijven de beurs aangedaan. Voor veel van hen was de CES een doorbraak. Die bedrijven leverden naar schatting sinds hun deelname bijna 10.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen door het hele land op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *