‘Veeg uw vinger over het scherm om de batterij te laden’ (video)

De behoefte aan een onuitputtelijke voedingsbron voor moderne gadgets houdt toonaangevende researchcentra over de hele wereld dagelijks bezig. Ze zoeken naar dat ene magische materiaal dat ons kan voorzien van zo’n permanente voeding die onze gadgets weken- of zelfs maandenlang opgeladen kan houden.

Onderzoekers van de  Michigan State University hebben een omweggetje genomen en komen nu met een ingenieuze manier om telefoons op te laden. Daarmee effenen ze het pad voor toekomstige laadmechanismen voor mobiele toestellen.

Het idee is om de energie op te vangen die wordt gegenereerd door de swipes over het scherm door de gebruiker van de telefoon zelf. Dat is mogelijk door het gebruik van nanogeneratoren die de energie oogsten die wordt opgewekt door de beweging van de mens. De methode, die Feng wordt genoemd (biocompatibele ferroelektrische nanogenerator) kan worden gebruikt voor het voeden van wearables en andere gadgets die een constant voedingsbron nodig hebben.

Nelson Sepulveda, associate professor electrical and computer engineering bij MSU, zegt ;"We zijn op weg naar wearable toestellen die worden gevoed door menselijke beweging. Ik verwacht dat het al vrij snel mogelijk zal zijn om de mobiele telefoon bijvoorbeeld slechts één maal per week op te laden, omdat hij steeds wordt bijgeladen door energie die wordt geproduceerd door bewegingen."

Het onderzoek hiervoor wordt geleid door Nelson Sepulveda en zijn researchteam, en zij hebben goed nieuws. Sepulveda is er in geslaagd om een prototype te maken van een buigzaam keyboard en LCD touchscreen (met 20 led’s) waarin de methode wordt gebruikt. Het vegen over het scherm genereert energie die het flexibele keyboard voedt. Daardoor is dat keyboard in zekere mate zelfvoorzienend. .

Hoewel de technologie nog in een beginfase verkeert, in Sepulveda vol vertrouwen over de toepassing ervan.