VDL Nedcar gaat elektrische auto’s produceren

Autobouwer VDL Nedcar in Born is druk bezig met uitbreiding van de activiteiten. Hierbij ligt de focus op duurzame mobiliteit. Een van de nieuwe activiteiten is de productie van ’s werelds eerste cabrio met een pure elektrische aandrijving, de MINI Cabrio Electric voor BMW Group.

Tags:
een elektrische BMW mini
Foto: VDL Nedcar/BMW Group

De verbreding van activiteiten bij VDL Nedcar in Born wordt zichtbaar op drie gebieden: de assemblage van voertuigen voor verschillende opdrachtgevers, diverse duurzame mobiliteitsoplossingen in het Mobility Innovation Centre (MIC) en het faciliteren van de groeistrategie van zusterbedrijven, werkmaatschappijen die ook onderdeel zijn van VDL Groep. De afgelopen jaren zijn gronden aangekocht en trajecten voor vergunningen doorlopen om deze brede activiteiten bij VDL Nedcar in Born onder te brengen.

Een nieuwe activiteit die past bij het eerste spoor, de assemblage van voertuigen, is de productie van ’s werelds eerste cabrio met een pure elektrische aandrijving, de MINI Cabrio Electric voor BMW Group, een partner die al lang verbonden is aan VDL Nedcar. De productiestart van de gelimiteerde oplage van dit model staat gepland in april 2023. ElectricBrands, de Duitse fabrikant van duurzame en innovatieve elektrische voertuigen, is de eerste beoogde e-mobility klant van het MIC. De intentieovereenkomst wordt de komende periode uitgewerkt om met ElectricBrands tot een structurele samenwerking te komen.

Evetta en XBUS: twee modellen van ElectricBrands

VDL Nedcar en ElectricBrands zijn in gesprek over het in productie brengen van twee modellen in Born: de e-stadsauto Evetta en de modulaire XBUS. Het plan is dat de eerste Evetta in het tweede kwartaal van 2024 in Born zal worden geproduceerd, en de eerste XBUS een jaar later. Het daarmee gepaard gaande productievolume is afhankelijk van de verkoopaantallen. Voor de XBUS heeft ElectricBrands reeds orders uitstaan voor ongeveer 16.000 voertuigen, en voor de Evetta voor meer dan 1.000 voertuigen.

‘Met de door ElectricBrands ontwikkelde eigen voertuigen kunnen we gezamenlijk een bijdrage leveren aan het vormgeven van de mobiliteit van de toekomst’, stelt CEO John van Soerland van VDL Nedcar. ‘Een toekomst waarbij we voor meerdere partners tegelijkertijd verschillende werkzaamheden verrichten. De samenwerking met ElectricBrands biedt perspectief voor VDL Nedcar.’

Mobility Innovation Centre (MIC)

 Naast de assemblage voor e-mobiliteit, ontplooit het MIC samen met partners activiteiten die aansluiten op de brede mobiliteitsstrategie van VDL Groep: design, elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en systemen.

Het MIC ontwikkelt een demolijn om zware en complexe batterijpakketten te assembleren. Een uitdaging waarbij verschillende mobiliteitspartners uit het consortium Green Transport Delta – Elektrificatie samenwerken. VDL Nedcar is sinds 2021 de kartrekker van dit project waaraan 28 industriepartners en bedrijven deelnemen, met als doel het ontwikkelen van een batterij-ecosysteem in Nederland waarmee versneld de transitie naar klimaatneutrale mobiliteit kan worden vormgegeven.

‘In Green Transport Delta ontwikkelen we een flexibele en geautomatiseerde pilotproductielijn voor batterijpakketten waar zowel toeleveranciers als OEM’s gezamenlijk kennis kunnen opdoen’, stelt CTO René Vounckx van VDL Nedcar.

De planning is dat deze batterijlijn in maart 2023 getest gaat worden. VDL Nedcar voert constructieve gesprekken met auto- en bussenbouwers om hun batterijen in Born te laten assembleren. Het kenniscluster voor batterijen, Battery Competence Cluster (BCC), waarvan VDL Groep medeoprichter en partner is, ondersteunt dit project met kennis en kunde. Het belang van batterijtechnologie wordt verder ondersteund met een voorgenomen investering vanuit VDL Groep in het Nationaal Groeifonds van ruim 25 miljoen in de verdere doorontwikkeling en opschaling van batterij technologie in Nederland.

Onafhankelijke autoproducent

Nadat het huidige productiecontract in 2024 is uitgediend, komt na 10 jaar een einde aan de premium productie voor BMW Group. In die periode is door middel van de productie van meer dan een miljoen auto’s veel werkgelegenheid gecreëerd. VDL Nedcar voert constructieve gesprekken met diverse geïnteresseerden om de activiteiten als onafhankelijk autoproducent te vervolgen.

Een activiteit waarmee VDL Nedcar onlangs is gestart, is het klaar voor aflevering maken van auto’s en zogeheten pre-delivery inspecties, inspecties aan auto’s voordat die worden uitgeleverd. In de automotive sector bestaat veel vraag naar dienstverlenende partners voor de uitvoering van dergelijke projecten.

Mogelijkheid tot uitbreiding voor VDL-zusterbedrijven

Het derde spoor dat wordt gevolgd, om de continuïteit van de bedrijvigheid en de daaraan verbonden werkgelegenheid bij VDL Nedcar langjarig te waarborgen, is het in Born faciliteren van de groei van verschillende zusterbedrijven, bedrijven die net als VDL Nedcar onderdeel uitmaken van moederbedrijf VDL Groep – en actief zijn op het gebied van mobiliteit – en hun huidige locatie zijn ontgroeid. Ook deze plannen worden uitgewerkt.

Tags:
Contactgegevens
Postbus
Postbus 8811
5605 LV EINDHOVEN
Adrespostbus 8811
Postcode en plaats
5605 LV Eindhoven
Telefoon040-2925000
Meer informatieInformatie aanvragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)