Varen als een walvis (video)

ABB heeft een voorstuwingssysteem voor schepen ontwikkeld naar voorbeeld van de walvisstaart. Volgens het bedrijf verlaagt Dynafin de niveaus van trillingen, geluid en broeikasgasemissies en vermindert het het energieverbruik tot 22% vergeleken met conventionele aslijnopstellingen.

De elektromotor heeft een vermogensbereik van 1 MW tot 4 MW per eenheid en is bedoeld voor gebruik in veerboten, offshore ondersteuningsvaartuigen en andere middelgrote en kleinere vaartuigen.

De elektromotor drijft een groot wiel aan dat met een gemiddelde snelheid van 30 tot 80 toeren per minuut draait. Verticale bladen, elk bestuurd door een individuele motor en besturingssysteem, strekken zich uit vanaf het wiel. Individuele bladregeling biedt flexibiliteit in bladtrajecten om de voortstuwingsefficiëntie en het reactievermogen in alle operationele situaties te maximaliseren.

De eerste Dynafin-prototypes zullen naar verwachting in 2025 beschikbaar zijn.

Contactgegevens
Postbus
Postbus 301
3000 AH ROTTERDAM
Adrespostbus 301
Postcode en plaats
3000 AH Rotterdam
Telefoon010-4078911
Meer informatieInformatie aanvragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Dit voortstuwingssysteem bestaat al sinds 1927 en wordt al veel toegepast bij sleep- en veerboten. Voith-Schneider propeller (VSP). Dat ABB het heeft verfijn en geoptimaliseerd is prima, maar het artikel doet denken dat het een nieuwe ontwikkeling is.

  2. “vermindert het het energieverbruik tot 22% vergeleken met…”dat klopt dus niet. Dat zou een winst van 78% betekenen. Het gaat om een winst van 25% volgens de video, dus een vermindering tot 75%. Dat is nogal een verschil.