Van zwavel- naar koolzuur voor drinkwaterbereiding

Drinkwaterbedrijf Oasen stapte onlangs over op koolzuur (CO2) als alternatief voor sterk zuur bij de ontharding op twee zuiveringsstations. Multitechnisch bedrijf GMB en elektrische systeemintegrator Alewijnse bedachten het plan voor het plaatsen van CO2-tanks en meng- en doseerapparatuur, waarbij het productieproces zonder verstoring kon doorgaan.

Bij zuiveringsstations De Steeg en De Laak zijn de vernieuwde reactoren in gebruik genomen.

CO2 is een alternatief voor sterk zuur, zoals zwavel- of zoutzuur, in het na-onthardingsproces van drinkwater. Voordeel is dat het water minder gevoelig wordt voor pH-schommelingen. Bovendien is CO2 makkelijker in gebruik, goedkoper, en milieuvriendelijker.

Oasen is het drinkwaterbedrijf van het Groene Hart. Op de zuiveringsstations De Laak in Lexmond en De Steeg in Langerak vernieuwden Oasen, GMB en Alewijnse de bestaande waterstofchloride (HCl) installaties voor de dosering van stripwater dat nodig is voor de aanmaak van kalkmelk. Alle HCl-doseringen na de reactoren zijn vervangen door CO2-doseringen.

Nagenoeg naadloos

“Het maken van drinkwater van goede kwaliteit heeft bij Oasen prioriteit nummer 1 en de levering van drinkwater moet altijd kunnen doorgaan,” zegt Ruud Reuling, technisch project manager bij Alewijnse. “Door de kennis van de standaarden van Oasen, de gebruikte software, de processen en onze ervaring met renovaties, konden de ombouwen nagenoeg zonder productieverlies plaatsvinden. We hebben een hardware ontwerp gemaakt voor de indeling van de verdelers en nieuwe besturingskasten en de aanpassing van de bestaande besturingskasten. Ook hebben we de nieuwe besturingskasten inclusief bekabeling geleverd en geïnstalleerd, de werkzaamheden gecoördineerd van onze andere onderaannemers, zoals Consilium voor de CO2-detectie. Bij De Steeg hebben we bovendien de besturingssoftware aangepast.“

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *