Op de expositie ‘Design Changes’ tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven zijn opvallende projecten te zien van de faculteiten Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, de Universiteit Twente en de TU Eindhoven. De expositie is nog te zien tot en met 28 oktober op de TU Eindhoven.
Treintoiletten worden gezien als smerig. Een van de redenen dat ze vies worden, is dat de trein schudt en de gebruikers moeite hebben om ‘in positie’ te blijven. In een project is onderzocht welk type toiletten dit probleem zou kunnen verbeteren. Een volledige mock-up van een treintoilet werd gebouwd om verschillende ontwerpen te testen.
Om het ‘positie-probleem’ te ondervangen werd een urinoir in het ontwerp geïntegreerd. Ook werden extra faciliteiten toegevoegd voor ouderen, rolstoelgebruikers en ouders met kleine kinderen, zoals kleuteropstapjes, een tafel om luiers te vervangen en een brede toiletzitting voor extra steun. Deze innovaties verbeteren de hygiëne van de treintoiletten zodat het aantrekkelijker wordt om de trein te nemen.
In een ‘Drive-by-Wire’-concept wordt een voertuig zo veel mogelijk elektrisch aangestuurd, dus zonder mechanische tussenkomst. Het sturen en remmen gebeurt hierbij eigenlijk op een zelfde manier als in computerspelletjes. In dit project werd dit voor het eerst toegepast op een scooter. Doordat er bijvoorbeeld geen stuurkolom meer nodig is, gaat de scooter meer op een oversized skateboard lijken.
De Drive-by-Wire aanpak geeft de vrijheid om de rij-eigenschappen aan te passen aan de wensen van de bestuurder of aan de omstandigheden. Verder kan het uiterlijk van het voertuig gemakkelijk worden aangepast, wat ontwerpers veel nieuwe mogelijkheden geeft. De combinatie van Drive-by-Wire met een volledig elektrisch aandrijfsysteem, maakt bovendien de ontwikkeling van een universeel basisplatform voor ontwerpen mogelijk.
Het geluid en de bespeelbaarheid van een saxofoon wordt voor een groot deel bepaald door de geometrie van het mondstuk. Helaas is de variëteit in commercieel beschikbare mondstukken vrij beperkt. In dit project is onderzocht hoe 3D-printingtechnieken kunnen worden gebruikt om betere, gepersonaliseerde mondstukken voor saxofoons te ontwerpen en te produceren. Deze creëren het gewenste geluid en het gewenste gevoel voor individuele spelers. In hechte samenspraak met een aantal professionele saxofoonspelers werden nieuwe geometrieën ontworpen en geprint.
Laparoscopie is een chirurgische ingreep in de buik via kleine sneetjes. Deze techniek vereist special ontworpen instrumenten om veilig zachte organen te kunnen manipuleren. Dit is vooral van belang voor de darmen, aangezien schade aan de darmen zeer gevaarlijk is. Dit project onderzoekt de mogelijkheden van een vacuümtechniek als manipulatie- en stabilisatie-methode voor laparascopie. Een laparoscopische vacuüm-grijper werd ontwikkeld en met succes getest door diverse ervaren chirurgen. De testen lieten zien dat het instrument, zelfs zonder extra training voor chirurgen, veilig op de darmen kan worden gebruikt. Het instrument zal nu klinisch worden getest.
Elektronische consumentenproducten, zoals draagbare muziekspelers en mobiele telefoons, worden steeds moeilijker te gebruiken. Ze krijgen meer en meer functies, worden kleiner en worden in allerlei verschillende omgevingen en netwerken gebruikt.
Dit project probeert bedrijven te helpen bij het ontwerpen van gebruikersvriendelijkere elektronische consumentenproducten. Vergaarde kennis hierover werd vertaald in een set van 25 kaarten. Via plaatjes en tekst geeft elke kaart aanbevelingen over hoe de productontwikkeling het best is te organiseren. De kaarten werden gratis verspreid en zijn nu volop in gebruik in de industrie.