Categories: Actueel

Van Nieuwenhuizen verplicht gebruik schonere brandstof luchtvaart

Van Nieuwenhuizen spoort andere Europese landen aan zich bij Nederland aan te sluiten om de overgang van fossiele kerosine naar duurzame luchtvaartbrandstof voor elkaar te krijgen. Ze wil met een aantal lidstaten in een groep van koplopers de ontwikkelingen voor duurzame brandstoffen voor vliegtuigen stimuleren. Uit onderzoek dat de minister liet uitvoeren komt naar voren dat het bijmengen van duurzame brandstof aan kerosine een goede manier is om de luchtvaart te verduurzamen. Van Nieuwenhuizen: "Met duurzame vliegtuigbrandstof kunnen we grote stappen voor een schonere luchtvaart zetten. We hebben het nodig om op korte termijn de uitstoot terug te dringen. Met een verplichte bijmenging kunnen we de productie van groene brandstoffen, zoals biokerosine en synthetische kerosine aanjagen."

In ons land lopen verschillende initiatieven voor de productie van duurzame brandstof voor de luchtvaart. Zo wordt in Delfzijl de eerste Europese fabriek voor duurzame biokerosine gebouwd en werken Schiphol en andere marktpartijen aan een demonstratiefabriek om ook synthetische kerosine te gaan produceren. Van Nieuwenhuizen ondersteunt dit initiatief en kijkt naar mogelijkheden om de verdere ontwikkeling financieel te ondersteunen.

De minister streeft ernaar om de Europese bijmengverplichting binnen drie jaar te laten ingaan. Deze maand komen vertegenwoordigers van de Europese lidstaten op uitnodiging van Nederland in Brussel bij elkaar om ontwikkelingen op het gebied van duurzame luchtvaartbrandstof te delen. Als de Europese verplichting niet tijdig haalbaar is, zet Van Nieuwenhuizen in op de invoering van een nationale verplichting per 2023 om het gebruik en de productie van deze brandstoffen te stimuleren. Dit betekent dat vliegtuigen in Nederland vanaf dat moment op Nederlandse luchthavens alleen kerosine kunnen tanken die is bijgemengd met duurzame luchtvaartbrandstof.

Met de Europese verplichting maakt Van Nieuwenhuizen werk van de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart. De CO2-uitstoot van de internationale luchtvaart moet in 2050 gehalveerd zijn ten opzichte van 2005. In het Ontwerpakkoord Duurzame Luchtvaart heeft de minister afgesproken dat in 2030 14% van de brandstof voor de luchtvaart in Nederland duurzaam is en in 2050 de volledige fossiele kerosine behoefte van de luchtvaart door duurzame alternatieven wordt vervangen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago