Van elektronica naar ledapplicaties

Op 23 november 2011 vindt de tweede editie plaats van het Led Evenement, in het 1931 Congrescentrum van de Brabanthallen in Den Bosch. Ontwikkelaars, componentenleveranciers, testbedrijven en toepassers van ledapplicaties wisselen er hun visies en ervaringen uit met de aanwezigen. De jongste stand van zaken van ledtechnologie komt aan de orde.

Voor OEM’ers, ontwikkelaars, R&D managers, (licht) architecten, de gebouwde omgeving en led- toepassers in het algemeen wordt dit evenement vormgegeven vanuit de basis van de elektronica.

Het thema ‘Vanuit Elektronica naar ledapplicaties’ geeft aan dat de elektronica de basis is van ledtoepassingen. De mogelijkheden van elektronica ontwikkelen zich snel en bieden daardoor steeds meer kansen bij het maken van ledapplicaties. Daardoor is dit evenement de gelegenheid om goed en volledig geïnformeerd te worden voor uw activiteiten.

De plenaire sprekers zijn bouwers en onderzoekers van ledapplicaties. Deze sprekers zullen hun licht laten schijnen over de rol van de elektronicabranche in het ontwikkelproces.

Programma Led Evenement 2011

09.30 – 10.00

Kleuren besparen energie

Speciale samenstelling van kleuren, ook wel ‘spectral power distribution’ genoemd is een manier om het licht af the stemmen op de ooggevoeligheid onder wisselende intensiteiten. De introductie van Lemnis kleuren-SPD vond plaats in de straatverlichting in 2007. Verder onderzoek leerde dat wisselende lichtintensiteiten verschillende spectrale samenstelling nodig hebben om goed te kunnen zien. Het is zoals de toonregeling bij muziek. Lemnis straatverlichtingluminaires leveren een grotere besparing op dan de traditional straatverlichting door de speciale kleursamenstelling. Gebaseerd op de research en ervaring hoe het menselijk oog werkt onder wisselende lichtintensiteit, implementeerde Lemnis de kennis van SPD in al haar toepassingen om tot beter zicht en licht- en kleurbeleving te komen. John Rooymans gaat verder in op de kennis van SPD, de bijbehorende energiebesparingen en praktische voorbeelden.

John Rooymans, Lemnis Lighting

10.00 – 10.30

De invloed van led op het visueel en cognitief functioneren van de mens

Toine Schoutens, Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid

11.00 – 11.25

Definitions in photometry/radiometry and light parameters

Ger Loop geeft een overzicht van diverse definities in fotometrie en radiometrie (bijvoorbeeld stralingsintensiteit, fluxdichtheid, flux) en geeft een toelichting op verschillende parameters die lichtkarakteristieken beschrijven (kleur, centrale golflengte enz.). ook legt hij uit waarom een spectrometer bij uitstek geschikt is voor het  verkrijgen van deze karakteristieken en welke opstelling daarbij nodig is.

Ger Loop, Avantes

En toen was er licht… 2.0

Met de komst van ledtechnologie is een hele nieuwe generatie van verlichtingstoepassingen mogelijk. Naast een laag energieverbruik zullen deze nieuwe toepassingen gekenmerkt worden door volledige integratie van verlichting in de omgeving, nieuwe en intuïtieve manieren van bediening en de combinatie van elektronische apparaten die op een slimme manier samenwerken. Om dit soort producten in de toekomst succesvol te laten worden, is nu echter al een nieuwe en multidisciplinaire manier van denken over verlichting nodig.

Pepijn Herman, Metatronics

Considerations for power supply  in led applications

Paul Fleming onderzoekt constante spanning, constante stroom en mixed-mode voedingen voor ledtoepassingen. Bij het beoordelen van de noodzaak van een voeding binnen een armatuur wordt gekekenen naar belangrijke ontwerpoverwegingen voor de voeding, waaronder functies, eigenschappen, omgeving, vereiste normen, betrouwbaarheid en levensduur.

Paul Fleming, Mean Well namens Telerex Europe

11.30 – 11.55

Het meten aan led’s – tristimulus versus spectrale instrumenten

Tijdens lichtmetingen aan led’s kunnen grote meetfouten ontstaan doordat de spectrale gevoeligheid van de gebruikte gefilterde sensoren niet overeenkomt met de gemiddelde gevoeligheid van ons oog (colour matching functions CIE 1931 standard observer). Wat zijn de gevolgen hiervan en zijn er alternatieven voorhanden?

Theo Duncker, Konica Minolta Sensing Europe

How to manufacture an led

De afgelopen jaren waren we getuige van de evolutie van de licht-emitterende diode en de toepassingen ervan. Maar hoe worden led’s geproduceerd en wat zijn belangrijke factoren in dat productieproces? Insik Ryoo legt het proces uit, vanaf het begin – het EPI-proces voor het vormen van halfgeleidercomponenten – tot de productie en ‘verpakking’ van ledchips.

Insik Ryoo, SAMSUNG LED namens Rutronik Europe

Led’s drivers: derating and reliability

Led’s hebben een lange levensduur en daarbij is een zeer betrouwbaar voeding/driversysteem vereist. Giacomo Mazzulo hoe zeer betrouwbare ledontwerpen kunnen worden verkregen.

Giacomo Mazzulo, BMF Systemsparts

12.00 – 12.25

Led en internationale markttoelating

U wilt uw Ledproduct op de markt brengen, u wilt dat uw product aan alle eisen voldoet en dit allemaal op korte termijn. Dit levert gelijk vragen op over de markt en de eisen. Ties Koning zal tijdens de presentatie hierover een licht laten schijnen. Bij TÜV Rheinland zijn alle aspecten bekend waaraan een product moet voldoen en hoe een product op een efficiënte manier op de markt kan komen. Uiteraard volgen de vernieuwingen binnen de eisen elkaar snel op, ook dit houdt TUV Rheinland nauwlettend in de gaten.

Ties Koning, TÜV Rheinland

Leading the led lighting revolution

Cree wil energieverspillende traditionele verlichtingstechnologieën overbodig maken door het gebruik van energie-efficiënte milieuvriendelijke ledverlichting. Patrick Trueson presenteert state-of-the-art oplossingen voor verschillende verlichtingstoepassingen.

Patrick Trueson, Cree namens Arrow Europe

Best-in-class ledverlichting wordt geëngineerd met custom made vermogenselektronica

Door een steeds groter aanbod van ledverlichting voor scherpere prijzen met een variërende kwaliteit, is het als Europese fabrikant belangrijk om een product aan te bieden dat zich onderscheidt op kwaliteit (duurzaamheid) en functionaliteit (energiebesparing en dynamisch schakelen). De vermogenselektronica (voeding en driver) spelen een grote rol in deze eigenschappen. Een best-in-class Verlichtingsproduct heeft elektronica nodig die is geoptimaliseerd voor de toepassing. In deze presentatie gaan Menno Kardolus, D. van Casteren en Eric van Beusekom in op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Menno Kardolus, D. van Casteren, Eric van Beusekom, Power Research Electronics (PRE)

13.30 – 13.55

Led/SSL luminaire metrology, a general introduction

Ben te Lintelo spreekt over uitdagingen bij het meten van led’s en vastestof verlichtingsarmaturen. Ben te Lintelo, Te Lintelo Systems

Led arrays a technology/cost breakthrough that enables led adoption in general lighting

2012 is duidelijk het jaar waarin de led volledig geïntegreerd begint te raken als uitstekende lichtbron in de woning en de openbare omgeving. Markus Maile gaat in detail in op de huidige status, aan de hand van recent gerealiseerde projecten. Ook vertelt hij hoe toekomstige ontwikkelingen het gebruik van ledverlichting in verschillende marktsegmenten zullen versnellen.

Markus Maile, Bridgelux namens Alcom Electronics

14.00 – 14.25

Prestaties van led beoordelen?

Hoe kunnen we prestaties van ledproducten beoordelen? Leveranciers zeggen veel maar klopt dat? Andersom geldt ook, afnemers geloven niet meer alles wat gezegd wordt. Wat kunnen we doen om het vertrouwen te verbeteren? Meten en certificeren! Jaap Nuesink biedt inzicht in de mogelijkheden om het prestatieniveau van led vast te stellen.

Jaap Nuesink, Dekra Certification

Big led’s….simplify the solution

Luminus Devices ontwikkelt en produceert vastestof lichtbonnen voor een variëteit aan markten, waaronder projectiedisplays, binnen- en buitenverlichting, entertainmentverlichting en medische en industriële toepassingen. Hun Big Chip Gentechnologie is bedoeld voor toepassingen waar grote helderheid, grote lichtsterkte en het efficiënt gebruik van licht uit een kleine puntbron zijn vereist. Robert de Jonge laat zien hoe dat gaat.

 Robert de Jonge, Luminus Devices namens EBV Elektronik

EMC design improvement using Spice simulation and spectrum analyzer

Lorandt Fölkel richt zich tot elektronicaontwerpers en systeemintegrators die gelijkspanningsomzetters gebruiken of ontwerpen. Is het mogelijk om vooraf EMC-gedrag te berekenen en simuleren? Met welke parasitaire verschijnselen moet rekening worden gehouden voor een goed resultaat? Fölkel geeft uitleg over de verschillen tussen filters, zoals LC-, pi- and T-filters. Wanneer moet welk type filter worden gebruikt en hoe moeten de juiste componenten worden gekozen om EMI-ruis te reduceren? Met behulp van de LTspice simulatiesoftware van  Linear Technologies geeft hij voorbeelden van dergelijke filters en de gesimuleerde filters worden in een live demo getest met een spectrumanalysator en ruisgenerator.  

Lorandt Fölkel, Würth Elektronik

15.00 – 15.25

Kritisch over led

Het staat vast dat led een van de meestbelovende lichtbronnen is op dit moment. Er is echter nog onvoldoende gestandaardiseerd, thermisch management wordt onderschat, optische mogelijkheden niet optimaal benut, het begrip levensduur onvoldoende begrepen. Kortom, hoog tijd voor een moment van gezonde Hollandse zelfreflectie tussen alle euforie van de moedige ‘early adaptors’ en pioniers die het wel aangedurfd hebben om alvast te experimenteren met het fenomeen led als lichtbron.

Ad Musters, Universal Science

Getting color right: verbeterde visuele matching met led lichtbronnen

Kleurverschillen tussen lichtbronnen kunnen optreden als gevolg van productietoleranties, veroudering, maar ook door verschillen in de lamptechnologie en de emissiespectra. Patrick van der Meulen wil verlichtingontwerpers en architecten helpen om een beter inzicht te krijgen hoe een uniforme kleur, in het bijzonder de uniforme uitstraling van het wit, in verlichtingsinstallaties kan worden verkregen.

Patrick van der Meulen, Xicato Benelux

Led driving technologieën

Iedereen die een ledapplicatie wil ontwikkelen loopt tegen de keuze aan; zelf ontwikkelen of inkopen van de besturingselektronica. Paul Botermans gaat in op de mogelijkheden en aandachtspunten bij het in eigen beheer ontwikkelen, met de eventuele voor- en/of nadelen. Denk bijvoorbeeld aan het efficiënt aansturen om energie te besparen, onnodige warmteontwikkeling te verminderen en de levensduur van de led’s te verlengen. De juiste keuzes in de ontwikkeling van de aansturing zijn essentieel om tot een goede ledapplicatie te komen.

Paul Botermans, Silica

15.30 – 15.55

Internationale harmonisatie en acceptatie van (meet)standaarden

De IEA heeft in 2010 een programma gestart met als doel internationale harmonisatie van meetstandaarden voor ledgebaseerde producten. Nederland speelt binnen het programma een voortrekkersrol namens Europa en zal in 2012 een grote meetcampagne gaan organiseren. De meetcampagne maakt deel uit van een wereldwijde round-robin waarmee internationale acceptatie van meetgegevens het doel is.

Daniël Bos, VSL

AC led modules met SCD-techniek: eenvoudiger, efficiënter, veiliger

Led’s spelen nu al een grotere rol voor algemene verlichting. Deze verlichting wordt doorgaans op het net aangesloten terwijl led’s geen netspanning kunnen hebben. Citizen introduceert een serie high wattage ledmodulen met geïntegreerde 230 Vac drivers voor inbouw in armaturen. Hoe zit het met efficiëntie, regelgeving, flickering, thermisch gedrag en systeemintegratie?

Navid Delassaee,Citizen Electronics namens Elincom electronics

Ontwikkelingen en Innovaties van printplaten voor led’s

Cyner Substrates is fabrikant en leverancier van speciale printplaten. Op het gebied van printplaten voor ledtoepassingen heeft Cyner naast de standaardoplossingen een scala aan alternatieven te bieden. Tont Stouten gaat hier uitgebreid op in en besteedt ruim aandacht aan deze innovaties waardoor nieuwe designmogelijkheden ontstaan.

Ton Stouten, Cyner Substrates

16.00 – 16.30

Kleuraspecten van ledtoestellen

Door de grote keuze- en ontwerpvrijheid van led’s enerzijds en het gebrek aan standaard witte ledlampen anderzijds zijn verlichtingsproducenten meer dan ooit verplicht om de parameters met betrekking tot kleur van nabij op te volgen. Aspecten zoals gecorreleerde kleurtemperatuur, kleurweergave-index, hoek- en temperatuursafhankelijkheid, kleurbereik, kleurverschil en kleurdegradatie behoren tot de dagelijkse bekommernissen van de ontwerpingenieur. Veel van deze karakteristieken worden daarenboven beïnvloed door de elektronische aansturing die in sommige gevallen corrigerend kan optreden. Peter Hanselaer zorgt ervoor dat de belangrijkste colorimetrische parameters worden opgefrist en gaat dieper in op de evoluties in de omgang met kleurweergave, het gebruik van fosforen en de invloed van de junctietemperatuur.

Peter Hanselaer, Laboratorium voor Lichttechnologie van KAHO St.-Lieven