Van Dorp opleidingscentrum van start

Deze maand begonnen 20 leerlingen tussen de 16 en 24 jaar aan hun opleiding elektrotechniek of werktuig(bouw)kunde op MBO-niveau 2 in het opleidingscentrum van Van Dorp installaties in Amersfoort.

De reden voor een opleidingscentrum binnen Van Dorp installaties is volgens Gijs Folmer, vestigingsdirecteur in Amersfoort, het feit dat zij trots zijn op hun werk. "We doen ons werk met veel plezier en willen dat overdragen aan de jongere generatie. In de tweede plaats zal er in de toekomst binnen onze onderneming een groeiend tekort ontstaan aan voldoende technisch geschoold personeel. De komende vijf jaar zien wij ons geconfronteerd met ongeveer 4% uitstroom van vakmensen die met pensioen gaan. De waardevolle kennis die daardoor verloren gaat willen wij graag op tijd aanvullen."

In twee jaar monteur

De jongeren die zich nu hebben aangemeld, worden in twee jaar tijd opgeleid tot monteur werktuigbouwkundige installaties of tot monteur elektrotechnische installaties. De ene week lopen de jongeren vier dagen mee in het werkveld en krijgen ze een dag theorieles. De andere week werken ze drie dagen en krijgen ze een dag praktijkles en een dag theorieles in klassikaal verband. Als zij na twee jaar de opleiding succesvol hebben afgerond, ontvangen zij een geaccrediteerd diploma van ROC Midden Nederland op MBO-niveau 2.

Een aantal leerlingen heeft reeds aangegeven ook te willen doorleren voor servicemonteur MBO-niveau 3. Van Dorp installaties is voor deze vervolgopleiding een plan aan het opstellen en het wordt niet uitgesloten dat er meer opleidingen op MBO-niveau opgezet zullen worden.

Gijs Folmer ziet het als missie om met deze aanpak en met behulp van meer ervaren gepassioneerde vakmensen de liefde voor het vak in de praktijk op de jongeren over te dragen. De leerlingen die een opleiding volgen bij Van Dorp opleidingscentrum worden daarnaast fulltime uitbetaald, ook voor de dagen dat ze theorie- of praktijklessen krijgen. "Daarmee onderscheiden wij ons van andere opleidingscentra. De leerlingen zijn meteen bij ons in dienst. Van Dorp installaties betaalt het salaris, vergoedt reiskosten en zorgt voor de complete opleiding inclusief lesmateriaal".

Van Dorp Academie

Ook na de MBO-opleiding houdt scholing bij Van Dorp installaties niet op. Veel personeelsleden volgen naast hun werk een opleiding aan de eigen Van Dorp academie. Niet alleen de technici, ook de mensen die op kantoor werken kunnen zo hun kennis blijven verbreden of verdiepen.