Categories: Actueel

Vakantietip: Kijk hoe je kijkt in museum M (video)

De attractie is het gevolg van een wetenschappelijke interesse in de manier waarop mensen kunst bekijken. De wetenschappers hebben dan ook eerst een experiment georganiseerd waarbij honderd geselecteerde bezoekers van 8 tot 78 jaar hun oogbewegingen lieten registreren terwijl ze keken naar de Strijksters van Karl Meunier en Maria met kind en anjer (kunstenaar onbekend).

Dat levert heel uiteenlopende kijktrajecten op. "Sommige mensen kijken heel systematisch", vertelt professor Johan Wagemans. "Ze laten hun blik van linksboven naar rechtsonder gaan. En dat doen ze bij om het even welk beeld. Anderen proberen het beeld meer als geheel te vatten: bij hen zie je de blik van het midden van het beeld naar punten in de rand schieten, en telkens weer terug naar het centrum."

Als we iets bekijken, doen we dat niet in één oogopslag. In een periode van één seconde staat het oog twee à vier keer stil. Alle andere momenten is het in beweging. Het aantal fixaties – en de lengte van de oogsprongen tussen die punten – verschilt van persoon tot persoon. Hetzelfde geldt voor de details die we eruit pikken en de manier waarop we het geheel in ons opnemen.

In museum M kan je nu kijken hoe je zelf kijkt: terwijl je bovenstaande twee schilderijen bekijkt, monitort een camera je oogbewegingen. Op het einde van de rit krijg je een idee van je eigen kijk-DNA.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

7 minuten ago

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

1 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

3 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

3 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

4 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

4 uur ago