UT-spinoff SolMateS wint Young Technology Award

Het Enschedese bedrijf SolMateS, spinoff van de Universiteit Twente, heeft op 2 december de Young Technology Award 2010 gewonnen. Deze award stimuleert jonge, kansrijke en innovatieve bedrijven uit Oost-Nederland. Juryvoorzitter Carry Abbenhues, gedeputeerde Provincie Overijssel, noemde het bedrijf ‘een mini ASML met veel potentie’. Solmates won zowel de juryprijs als de publieksprijs.

SolMateS, een bedrijf dat is voortgekomen uit het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT, is in staat om beweging op een chip te realiseren, wat tot nu toe nog niet goed mogelijk was in de chipindustrie. Door een speciaal laagje op de chips aan te brengen, worden er oneindig veel mogelijkheden gecreëerd. Dankzij dit bewegende laagje zijn bijvoorbeeld printerkoppen mogelijk die een hogere functionaliteit hebben. Een andere toepassing voorziet ondernemer Arjen Janssens van SolMateS in kleine autofocuslensjes in de nieuwe generatie mobiele telefoons.

Juryoordeel

De jury die de cases beoordeelde, bestond uit Carry Abbenhues (gedeputeerde Economie, Arbeidsmarkt en Toerisme voor de Provincie Overijssel), Erik Heersink (oprichter I-Real BV) en Job Elders (oprichter van het onlangs verkochte nanotechnologiebedrijf C2V). De jury noemde alle pitches inspirerend en waardevol, maar vond SolMateS het meest kansrijk. "SolMateS heeft een relatief lange aanlooptijd nodig. Arjen Janssens weet dat de risico’s groot zijn, maar weet ook dat als zijn product doet wat het belooft, er meteen internationale kapers op de kust zullen zijn," aldus Abbenhues.

Nominaties

Voor de verkiezing waren 7 bedrijven genomineerd. In aanmerking voor de award kwamen ook Amitek Model Factoru, Bluetools, CP/NL, KeyCodes, Mobile2Connect Technologies en Kryoz Technologies. Vier van de zeven ondernemingen zijn ook participant in Venturelab Twente, het business development programma voor hightech bedrijven.

Het initiatief

De organisatie van de Young Technology Award is in handen van Kennispark Twente, ABN Amro, Deloitte en PPM Oost. Zij willen met de award de dynamiek in het Twentse bedrijfsleven laten zien. Daarnaast biedt de verkiezing een podium aan kansrijke innovatieve bedrijven, die van elkaar kunnen leren.