UT en HTSM onderzoeken chipontwerp, wrijvings- en slijtage processen, en patiënt-specifieke stents

In november starten de UT en de topsector Hightech Systemen en Materialen (HTSM) publiek-private onderzoeksprojecten over chipontwerp, wrijvings- en slijtage processen, en patiënt-specifieke stents.

chip in breinvorm
Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Het totaalbudget bedraagt 4,9 miljoen euro en de projecten zijn geïnitieerd binnen het Top Technology Twente programma Connecting Industries.

Waar gaan de projecten over?

Analog Circuit Design in Advanced CMOS Technologies (ACDACT)

In dit project ontwikkelen de UT, NXP Semiconductors en Teledyne Dalsa nieuwe ontwerptechnieken om analoge schakelingen in geavanceerde CMOS-nodes mogelijk te maken. Op dit moment worden vaak transistors op nanoschaal gebruikt voor de schaalvergroting van digitale schakelingen. Analoge schakelingen blijken echter zeer moeilijk te zijn binnen deze zeer geavanceerde technologieën. Het ACDACT-project valt onder de vlag van het recent gestarte initiatief Chip Tech Twente.

MechLifePerfect

Het doel van MechLifePerfect is het voorspelbaar maken van wrijvings- en slijtageprocessen in verschillende gesmeerde rollende contacten. Het verminderen van wrijving en slijtage leidt tot significante besparingen van energie en het verhogen van de levensduur van onderdelen. Door het voorspelbaar maken van relevante wrijvings- en slijtageprocessen kan dit onderzoek bijdragen aan het ontwikkelen van efficiëntere motoren en productieprocessen, maar ook efficiënter onderhoud. Private partners: SKF, DAF Trucks, Tata Steel, Shell.

The Stented Vascular Twin

De huidige behandeling van een verwijde grote lichaamsslagader bestaat uit het plaatsen van een stent. De stents zijn echter niet voldoende patiënt-specifiek en leiden tot complicaties en nabehandelingen. Dit project heeft als doel imaging modellen te ontwikkelen waarmee op basis van scans, patiënt-specifieke stents te maken die veel beter zijn aangepast op het lichaam van de patiënt. Private partner: Terumo Aortic.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *