User interface design: essentieel voor het succes van je product

Het user interface design (UID) van apparaten en machines heeft grote invloed op het verkoopsucces van deze producten. Het UID moet daarbij aantrekkelijk én gebruiksvriendelijk zijn. De gebruiker wil in een oogopslag begrijpen hoe een product werkt, maar moet het ook fijn vinden om er mee te werken. Tijdens het seminar ‘User interface design’ loodsen UID-specialisten de toehoorders door het hele ontwikkelproces, van ontwerp tot realisatie en beveiliging.

Tags:
User interface design: essentieel voor het succes van je product

Voordat de ontwerper aan de slag gaat, moet duidelijk zijn wat de klant wil en waarom. Yassin Chakkar van Comate trapt het seminar af met de klantvraag. Aan de hand van praktijkvoorbeelden vertelt hij hoe hij tot een eerste ontwerp komt. Een van de voorbeelden is de ijsmaker die Comate ontwierp voor de startup Cupple. Dit product is nog niet op de markt beschikbaar maar trekt nu al de aandacht door het slimme en strakke ontwerp van de interface van het apparaat.

Onderliggende techniek

De specificatiewensen van de klant zijn leidend voor het ontwerp, maar moeten wel realiseerbaar zijn. Van een LCD-segmentendisplay tot een fullcolour IPS touch display: voor elke toepassing is er een passende user interface techniek. Johan Vonk (Betronic) bespreekt de voor- en nadelen van de verschillende technieken en welke techniek het best toepasbaar is in specifieke situaties.

Gilles Hendrikx (Logic Technology) zoomt in op het stroomlijnen van de interactie tussen de front-end- en de back-end-developer. Waar voorheen iedere wijziging aan het front-end leidde tot frustraties bij de back-end-developer, zijn er tegenwoordig oplossingen die dit probleem omzeilen en de productiviteit enorm verhogen. Met behulp van tools met een parallelle workflow kunnen designers zonder enige codekennis goede GUI’s ontwikkelen.

Bescherming en UID

Een essentieel onderdeel van elk UID-design is de bescherming van een product. Apparaten en machines moeten tegen een stootje kunnen. Maar het is ook belangrijk dat het apparaat bestand is tegen elektromagnetische invloeden en dat de behuizing op orde is. Daarbij moet de ontwerper ook nadenken over zaken, zoals gebruiksgemak en de inrichting van de werkplek. Gebruikers gaan immers niet altijd zo met een apparaat om als de ontwerper had bedacht. Een goed UID houdt hier rekening mee. Harms Jansen (Phoenix Mecano) bespreekt verschillende cases.

CE-keurmerk

Een belangrijke eis voor het CE-keurmerk betreft het voldoen aan de EMC-normen. Andere elektrische apparaten in de directe omgeving mogen de werking van het product niet beïnvloeden, dus een hoge immuniteit is noodzakelijk. Tegelijk dient ook de emissie laag te zijn, want het product mag andere apparaten niet storen. De exacte EMC-eisen verschillen per productgroep, laat Paul Berning (Schurter Electronics) zien.

Jeroen op ten Berg (GBO Innovation Maker) sluit het seminar af met een overzichtspresentatie van het hele UID-proces: van de eerste brainstormsessie tot de eindproductie. Aan de hand van concrete user cases vertelt hij in welke fase van het ontwerpproces user interface design aan bod komt en hoe zijn bedrijf daar op inspeelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *