Categories: Actueel

USB-killerstick liquideert computer binnen seconden (video)

Een researcher die zichzelf Dark Purple noemt, heeft een USB-stick gemaakt die een deel van het inwendige van een computer voorgoed kan vernietigen, zodat de computer onbruikbaar wordt. Binnen enkele seconden na het inpluggen stuurt de stick een elektrische impuls van -220 V in de USB-poort. Op de onderstaande video wordt getoond dat dat ruim voldoende is om de IBM Thinkpad naar de eeuwige jachtvelden te sturen.

De USB-stick ziet er normaal uit, van buitenaf duidt niets op kwaadaardigheid. Maar de USB Killer 2.0, zoals hij door zijn schepper wordt genoemd, voert zijn aanval uit op een nog niet veel gebruikte manier, die leidt tot fysieke destructie. Een eerdere, minder krachtige versie haalt zijn spanning uit de USB-poort en bevat een DC/DC-omzetter die er -100 volt van maakt. Op dat moment wordt de spanning weer teruggevoerd naar de computer – en dat proces wordt net zo lang herhaald tot de computer het helemaal opgeeft. Waarschijnlijk werkt versie 2.0 op een vergelijkbare manier. .

Uit de blog post van Dark Purple wordt niet helemaal duidelijk hoeveel schade de nieuwe killerstick aanricht. De USB-poort is hoogstwaarschijnlijk volledig geroosterd en er zullen ook wel een paar circuits op het moederbord zijn beschadigd. Maar de harde schijf en en de processor hebben nog wel een overlevingskans – hoewel dat ook uit de demo niet duidelijk wordt. In ieder geval is de video opnieuw een waarschuwing om voorzichtig te zijn met USB-devices, zeker als ze van onbekende bron komen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

56 minuten ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

3 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

3 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

4 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

4 uur ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago