Unplastic: een composteerbaar, plasticvrij verpakkingsmateriaal van bierbrouwafval

Outlander Materials verandert bierbrouwafval in UnPlastic, een composteerbaar en volledig plasticvrij alternatief voor plastic. Unplastic moet een concrete oplossing gaan bieden voor het plastic-probleem. Het product is 1 van de 6 finalisten voor de ASN Bank Wereldprijs 2019, de competitie voor duurzame start-ups.

Outlander Materials streeft ernaar afval en milieu-impact te minimaliseren door het ontwikkelen van functionele, composteerbare, zelfs eetbare alternatieven voor plastic folie voor eenmalig gebruik. Unplastic is plasticvrij en kan dus nooit uiteenvallen in microplastics.

Oprichter Lori Goff: "Het is een oplossing die schoon, duurzaam en vooral circulair is. Ons materiaal wordt gemaakt van een drankje dat mensen al duizenden jaren brouwen: bier. Meer specifiek, gebruiken we het restwater van het bierbrouwproces. Door dit ‘afval’ te gebruiken, kunnen we verse grondstoffen en afhankelijkheid van landbouwgrond vermijden. Ons model kan bij vrijwel elke brouwerij worden geïmplementeerd. Het materiaal dat het resultaat is van ons proces is composteerbaar, gifvrij en volledig plasticvrij. Het zal eenvoudig terugkeren naar de natuur. Outlander-materialen zijn zo veilig dat ze kunnen worden gegeten. Onze UnPlastic is kleurloos, geurloos en transparant. Het heeft een hoge weerstand tegen zuurstof, wat de houdbaarheid van de producten die erin verpakt worden kan verlengen."

Over de prijs

Dit jaar is de 12e editie van de Wereldprijs waarmee ASN Bank startende duurzame ondernemers helpt groeien. De ondernemers leerden in het traject een businessplan maken, hun idee te pitchen en werden persoonlijk gecoacht. Op 13 november maakt de jury bekend onder wie de prijzenpot van 55.000 euro wordt verdeeld. De thema’s waarbinnen de genomineerden zich konden inschrijven – Natuur & Milieu, Klimaatbescherming en Mens & Samenleving – sluiten aan op de missie van ASN Bank. Naast drie winnaars die worden gekozen door de jury, is er een publieksprijs.