Categories: Actueel

Universiteit Twente ontvangt ruim 13 miljoen Europese onderzoeksubsidie

Europa wordt steeds belangrijker voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Binnen het Horizon 2020 programma van de Europese Unie is tussen 2014 en 2020 in totaal 80 miljard euro voor onderzoek en innovatie gereserveerd. Excellent wetenschappelijk onderzoek, samenwerking tussen verschillende wetenschappelijke disciplines, samenwerking met het bedrijfsleven en het aanpakken van grote maatschappelijke problemen zijn van essentieel belang om in aanmerking te komen voor deze Europese onderzoeksfinanciering. En dat zijn volgens Vermeij bij uitstek de punten waarop de UT uitblinkt. "Over de grenzen van disciplines heen kijken en verbindingen zoeken met andere organisaties, daar zijn we in Twente van oudsher goed in. Voor veel Twentse onderzoekers is dat een tweede natuur geworden."

Ook Ed Brinksma, Rector Magnificus van de Universiteit Twente is blij met de goede score van de UT: "Ik ben bijzonder verheugd dat de doelstelling ‘excellent in disciplines, uniek in combinaties’ van Vision2020 door dit succes zo duidelijk onderschreven wordt. Een groot compliment voor de betrokken onderzoekers." 

Excellentie onderzoekers

Vermeij en zijn collega’s van het EU-office begeleiden onderzoeksgroepen bij het schrijven en indienen van hun onderzoeksvoorstellen. Deze werkwijze blijkt goed te werken, maar is volgens Vermeij slechts een van de factoren van de goede score voor de UT. "Uiteindelijk bepaalt de excellentie van onze onderzoekers grotendeels het succes."

De UT-onderzoeksinstituten MIRA en MESA+ deden het dit jaar het best met respectievelijk 8 en 6 gehonoreerde voorstellen. Ook onderzoeksinstituut IGS deed het erg goed. Van dit onderzoeksinstituut werd 27 procent van de onderzoeksvoorstellen gehonoreerd, een zeer hoog slagingspercentage.

De vakgroepen die het het best in financieel opzicht deden zijn Optical Sciences en Energy, Materials and Systems. Ze haalden respectievelijk 2,8 en 2,1 miljoen euro op. De vakgroep Molecular Nanofabrication kreeg drie projecten gehonoreerd en heeft daarmee het hoogst aantal toegekende projecten van de UT. 

Tussenstand

Het leeuwendeel van de Europese subsidies voor deze rondes is vergeven, maar de 25 gehonoreerde projecten zijn nog slechts een tussenstand. Vermeij verwacht dat de UT in de eerste rondes uiteindelijk boven de 15 miljoen zal eindigen. Onder het Horizon 2020 programma volgen nog 6 rondes, waarin jaarlijks meer budget beschikbaar zal zijn dan in deze eerste ronde.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago