Ultralichte tracker om het gedrag van kleine dieren te monitoren

Geplaatst door Maartje Henket

Ingenieurs van imec en ecologen van de UAntwerpen werken samen aan accurate, ultralichte en energiezuinige trackers die de bewegingen van kleine dieren kunnen monitoren.

Tags:
logo iosa
UAntwerpen en imec noemen hun nieuwe spin-off Internet of Small Animals (IoSA).

Om de biodiversiteit in stand te houden en de leefomstandigheden van wilde dieren te verbeteren wil men hun bewegingen en gedrag begrijpen. Echter, de instrumenten om diergedrag effectief te monitoren ontbreken nog grotendeels. Vooral voor kleinere wilde dieren zijn de bestaande trackers te groot en te zwaar. De nieuwe monitoring tools zijn bedoeld voor kleine dieren als vogels, knaagdieren, vleermuizen en padden. Tegelijkertijd kunnen ze ook ingezet kunnen worden in de landbouw, om bijvoorbeeld gezondheidsproblemen bij vee vroegtijdig bloot te leggen. 

UAntwerpen en imec noemen hun nieuwe spin-off Internet of Small Animals (IoSA). Het ontwikkelt Bluetooth-trackers die zo licht zijn dat het dier niet gehinderd wordt (maximum 5 percent van het totaalgewicht van een dier) en focust op zo nauwkeurig mogelijke metingen en dataverwerking bij een zo laag mogelijk energieverbruik.

“We zijn erin geslaagd om het Bluetooth Low Energy (BLE)-protocol te optimaliseren. Elke tracker zendt zelf BLE-signalen uit en detecteert de signalen van trackers in de nabijheid. Wanneer twee trackers dicht bij elkaar komen, meten ze elkaars signaalsterke en schatten ze de onderlinge afstand in. Alleen tijdens die heel korte periode verbruikt de tracker energie”, zegt medeoprichter en professor draadloze communicatie Maarten Weyn.

CEO Lucinda Kirkpatrick: “Onze eerste oplossing is een tracker van slechts 0,9 gram die geschikt is om de verplaatsingen en contacten van kleine dieren zoals vogels en muizen te volgen. Deze tracker werd al ingezet om het gedrag van gieren te observeren, om de overdracht van ziekten door ratten in Tanzania te bestuderen en om de effectiviteit van anticonceptievoer voor duiven na te gaan. Dit leverde al zeer interessante informatie op die tot vandaag ontbrak. Maar onze eerste tracker is slechts het begin.”

Tags:
Contactgegevens
AdresKapeldreef 75
Postcode en plaats
3001 Leuven
Telefoon+32-16-281211
E-mail
Meer informatieInformatie aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *