Veel mensen kunnen niet functioneren zonder hun kopje koffie. Maar nu is er volgens neurowetenschapper Michael Yassa ook overtuigend bewijs dat het bakkie kan helpen bij het verbeteren van het langetermijngeheugen.
Michael Yassa van de University of California in Irvine, probeerde de effecten vast te stellen van kleine hoeveelheden caffeïne op de geheugenfunctie van volwassenen. Voor zijn experiment moesten 160 deelnemers een aantal afbeeldingen bestuderen en vervolgens kregen ze allemaal een pil, met hetzij 200 milligam caffeïne – het equivalent van twee espresso’s – hetzij een placebo. De 160 deelnemers gebruikten normaliter slechts minimale hoeveelheden caffeïne.
Na 24 uur moesten de vrijwilligers een geheugentest afleggen met betrekking tot de bestudeerde afbeeldingen, maar ook met afbeeldingen die nog niet eerder waren getoond en plaatjes die leken op de oorspronkelijke afbeeldingen, maar daar toch van afweken. De opdracht was om ze te klassificeren als ‘oud’, ‘nieuw’ en ‘vergelijkbaar’.
Er was geen verschil bij de herkenning van oude en nieuwe afbeeldingen, maar de deelnemers die caffeïne hadden gekregen, haalden betere resultaten bij het identificeren van vergelijkbare plaatjes.
Yassa concludeerde dat caffeïne het langetermijngeheugen versterkt, door het verbeteren van het proces van geheugenconsolidatie – de opslag van informatie. Hij publiceerde zijn onderzoeksresultaten in Nature Neuroscience.
Caffeïne helpt alleen bij het opslaan van informatie, niet bij het terughalen van herinneringen; In een tweede experiment, waarbij de caffeïne pas een uur voor de geheugentest werd geconsumeerd, was geen positief effect merkbaar. "Dus stel dat je hebt gestudeerd zonder koffie en je drinkt twee kopjes vlak voor het examen – dat heeft geen effect op het geheugen", zegt Yassa.
Het experiment werd ook nog uitgevoerd met lagere en hogere doses caffeïne, maar dat leverde geen significabnte veranderingen op: twee espresso’s is het optimum.
Bron: New Science