
Op donderdag 15 april organiseert Stichting Mechatronica Valley Twente in samenwerking met Kivi Niria voor de zevende keer haar TValley-congres. Het congres verkent dit keer toepassingen van de mechatronica in uiteenlopende industriële en maatschappelijke sectoren. Naast robotchirurgie en revalidatie passeren onder meer slimme productie van zonnecellen, geavanceerde printtechnologie en hightech materiaalbewerking de revue.
De mechatronische aanpak heeft al geresulteerd in talloze technische hoogstandjes van Nederlandse makelij. De toepassingsmogelijkheden van hightech-systemen reiken echter veel verder. De regio Twente biedt daar een vruchtbare voedingsbodem voor, zo zal Arie Kraaijeveld, voorzitter van het Innovatieplatform Twente, betogen in zijn openingswoord voor het TValley-congres op donderdag 15 april in Cinestar te Enschede.
Medische technologie
Zo is hightech bezig aan een opmars in de gezondheidszorg. Op dit gebied maakt Twente furore met de looptrainingsrobot Lopes, die nu wordt uitontwikkeld tot een commercieel product. De meerwaarde van de mechatronica zit hier uiteraard weer in de patiëntveiligheid en in de slimme regeltechniek die de patiënt zoveel mogelijk zelf laat bewegen. Tijdens het congres zullen onderzoekers van de Universiteit Twente een overzicht van beide gebieden geven en hun eigen resultaten presenteren.
Industriële toepassingen
Op industrieel gebied zijn soortgelijke succesverhalen te vinden. De productie van zonnecellen bijvoorbeeld is een complex proces met vele stappen die nauw op elkaar moeten aansluiten en efficiënt moeten worden geautomatiseerd – waarbij breuk van de kwetsbare cellen uiteraard moet worden voorkomen. Betrouwbaarheid, snelheid en subtiele handling zijn hier de trefwoorden.
Stichting Mechatronica
Om de krachten van de regio op dit gebied te bundelen, is Stichting Mechatronica Valley Twente opgericht. Dit initiatief van de bedrijven Bronkhorst High-Tech, Demcon, Enrichment Technology Nederland, Imotec, IMS, Masévon Technology, maxon motor benelux, Panalytical, Tecnotion, Thales Nederland en Viro engineering, de Universiteit Twente en ontwikkelingsmaatschappij Oost NV heeft tot doel het stimuleren van mechatronica in ruime zin. Dit doet de stichting onder meer door het financieren van een deeltijdhoogleraar Mechatronisch Ontwerpen en een universitair docent aan de Universiteit Twente en door het vormgeven van onderlinge samenwerking tussen bedrijven op het gebied van mechatronica en hightech systemen.