Onderzoekers van het TU/e-wiskundelab LIME (Laboratory for Industrial Mathematics Eindhoven) hebben een goede eerste indruk van hun beelden van de terugkeer van Hayabusa. Deze Japanse ruimtesonde keerde zondag 13 juni, na een reis van zeven jaar, boven de woestijn in Australi terug in de dampkring.
Opdracht van Hayabusa was om stofdeeltjes te verzamelen van de asterode Itokawa, om wetenschappers zo een beter inzicht te geven in het ontstaan en de samenstelling van ons zonnestelsel. Of dit ook gelukt is, is overigens nog de vraag. De capsule – voorzien van een speciaal hitteschild om de terugkeer heelhuids te doorstaan – met het gehoopte monster is na de missie geborgen en moet nog nader worden onderzocht.
In beeld
TU/e-onderzoekers dr.ir. Bart Janssen en dr. Christina Giannopapa stapten samen met andere onderzoekers van over de hele wereld, aan boord van een Douglas DC-8 om de rentree van het ruimtevaartuig met speciale high frame rate-cameras in beeld te brengen. Volgens Janssen was duidelijk te zien hoe de capsule zich op een bepaald moment afsplitste. De sonde zelf brak door de immense hitte waarmee de terugkeer gepaard ging snel uiteen en verbrandde.
Volgens LIME-onderzoeker dr.ir. Bas van der Linden hebben zijn collegas zeer bruikbare beelden kunnen maken. Janssen was volgens hem bewapend met een speciale nachtzichtbril en kon de sonde zo als n van de eersten aan boord met de cameras vangen. Terwijl in hoog tempo beelden uit vier parallelle cameras binnenstroomden, zorgde Giannopapa ervoor dat de dataopslag het de hele tijd volhield.De eerste indruk van de beelden is dat het LIME-team erg gedetailleerde informatie heeft kunnen vangen, zegt Van der Linden. Als Janssen en Giannopapa zijn teruggekeerd uit de VS, gaan de drie aan de slag met het bewerken en analyseren van alle data.
Beelden van de terugkeer van Hayabusa zijn onder meer te vinden op YouTube, zoek op Hayabusa re-entry.