TU/e heeft wereldpremière op Glow

De TU/e is dit jaar met drie projecten vertegenwoordigd tijdens het lichtkunstfestival Glow, dat van 9 tot 16 november plaatsvindt in de binnenstad van Eindhoven. Er komen een ‘lichtbaken’ van Ralph Brodrück (faculteit Bouwkunde) en twee installaties van het Intelligent Lighting Institute (ILI), waarvan een in samenwerking met Sorama, een TU/e spin-off. Bij dit project zullen voor het eerst ter wereld geluidscamera’s gebruikt worden voor het visualiseren van menselijk geluid.

Lichtkunstfestival Glow wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd. Het evenement omvat een vier kilometer lange wandelroute door de binnenstad van Eindhoven, gevuld met opmerkelijke lichtkunst- en installaties. Dit jaar is er voor het eerst een verzameling lichtkunst op Strijp-S onder de naam Glow Next met aandacht voor nieuwe technieken, ideeën en concepten. Vorig jaar trok Glow 450 000 bezoekers.

Wereldprimeur

Bij Glow Next zijn twee installaties te zien van Openlight, het creatieve lab van het Intelligent Lighting Institute van de TU/e, uitgewerkt door masterstudenten Industrial Design. Bij het eerste project, genaamd Waves, worden bezoekers uitgedaagd een veld te betreden en geluid te maken, zoals praten, fluiten of stampen. Geluidscamera’s van het TU/e-spinoff bedrijf Sorama vertalen de geluiden naar verlichte cirkels op de grond die laten zien hoe het geluid zich verspreidt en weerkaatst tegen de wanden.

De installatie is volgens Rombout Frieling, creatief directeur van ILI, een wereldprimeur. ‘Deze geluidscamera’s zijn uniek in de wereld en worden nu voor het eerst gebruikt om menselijk geluid te visualiseren. De geluidsgolven uit je mond zien rollen – daar willen we naar toe.’ Hij hoopt binnenkort de installatie ook elders op de wereld te tonen.

De installatie heeft, behalve inzicht geven in hoe geluidsgolven zich voortplanten en hoe bijvoorbeeld echo’s ontstaan, potentie voor nuttige toepassingen. Frieling onderzoekt met Sorama momenteel een idee om met intelligente lichteffecten grote mensenmassa’s te sturen. Het geluid dat mensen maken kan vertaald worden naar lichtsignalen om mensen bijvoorbeeld naar bepaalde (minder drukkere) ingangen van een evenement te leiden.

Iris

Naast Waves ILI met het project ‘Iris’ vertegenwoordigd op Glow. Hierbij is een wandelpad aangelegd van 240 meter van vinyl, bedrukt met verschillende patronen in uiteenlopende kleuren. Door het pad te beschijnen met wisselende kleuren, veranderen de patronen doorlopend en ontstaat een dynamisch pad. "We laten zien dat kleur iets is dat in je hoofd zit, niet in de wereld", verduidelijkt masterstudent Sjors Mouthaan.

Voor ‘Iris’ – Latijn voor regenboog – wordt gebruikgemaakt van de straatlantaarns aan de Torenallee, die voor het al lopende project ‘Light-S’ worden voorzien van RGB-ledverlichting. Het ILI gaat hier als eerste, in het kader van Glow, gebruik van maken.

Permanent vuurwerk

Bouwkundedocent Ralph Brodrück stuurt voor Glow een kabel met zo’n twintig heliumballonnen – met een diameter van ongeveer één meter – de lucht in. Samen dragen ze acht ‘flitsbronnen’ met elk vier sets van achtentwintig leds. "Omgerekend naar ‘normaal’ licht zijn dat toch verschillende lantaarnpalen. Het is echt een flinke plens licht", verzekert Brodrück. Volgens de bedenker wordt het "een soort permanent vuurwerk" van ritmisch twinkelende lichtjes, ogenschijnlijk zwevend in de lucht. De ballonnen zijn namelijk, als het goed is, in het donker niet te zien.

De installatie krijgt een plek op het dak van het Dela-gebouw aan de Vestdijk, bewust net buiten de looproute van Glow. Omdat de hoogste lampjes van de installatie maar liefst honderd meter boven de grond hangen, zou het kunstwerk goed te zien moeten zijn vanaf verschillende punten in de stad.