TU Delft opent tweede vestiging voor ledtechnologie in China

Dirk Jan van den Berg, bestuursvoorzitter van de TU Delft, en Fei Gaoyun, burgemeester van de Chinese stad Changzhou, hebben een overeenkomst getekend voor een gezamenlijk onderzoeksinstituut op het gebied van led-verlichting. Deze ondertekening vond plaats in Beijing tijdens het bezoek van onder meer premier Rutte en vertegenwoordigers van grote Nederlandse ondernemingen aan China. Het instituut in Changzhou is gekoppeld aan het Joint Research Centre in Beijing van de TU Delft.

Rob Fastenau, de Delftse decaan van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica over de samenwerking: "Het is niet meer zo eenvoudig dat wij de kennis inbrengen en zij het geld. Onze partners daar beschikken ook over veel kennis. We vullen elkaar aan."

Ledverlichting heeft als groot voordeel dat het zeer energiezuinig is en een lange levensduur heeft. Potentieel kunnen led’s door hun energiezuinigheid de uitstoot van honderden miljoenen tonnen CO2 voorkomen, te meer omdat led’s nog voortdurend worden verbeterd. China hecht steeds meer belang aan schone en energiezuinige technologie nu door de groeiende economie de luchtvervuiling snel toeneemt, vooral in de snel uitdijende steden.

  

Changzhou

Changzhou is zo’n stad (aan de oostkust tussen Shanghai en Beijing) die een snelle groei doormaakt en sterk investeert in R&D. De verdere ontwikkeling en verbetering van led’s biedt dus niet alleen wetenschappelijke uitdagingen, maar ook economische mogelijkheden, met een potentiële markt van miljarden euro’s. Daarom zijn ook Nederlandse bedrijven op deze markt actief in de regio.

Groeispurt

Voor de TU Delft betekent de ondertekening een groeispurt van de activiteiten op het terrein van led-technologie in China. In mei 2011 opende de TU Delft zijn eerste onderzoeksdependance in Beijing. Daar doen inmiddels zeven promovendi en een universitair docent onderzoek naar led-technologie. Ze worden begeleid vanuit Delft door prof. Guo Qi Zhang. Het is de bedoeling dat het nieuwe onderzoeksinstituut in Changzhou uitgroeit tot een centrum met veertig promovendi en vier onderzoekers en de activiteiten in de toekomst mogelijk ook op andere onderzoeksterreinen uitbreidt, bijvoorbeeld op het gebied van zonnecellen.

TU Delft in China

Het instituut in Changzhou wordt de vijfde locatie van de TU Delft in China. Deze vorm van samenwerking lijkt daar goed aan te slaan. "Enkele maanden geleden heeft de minister van Science and Technology onze onderzoekspartner, het State Key Lab Solid State Lighting, bezocht om geinformeerd te worden over hun internationale samenwerking", vertelt Rob Fastenau. "Dat is belangrijk nu China werkt een nieuwe onderzoeksstrategie voor de komende vijf jaar."

Aanwezig waar het er toe doet

De Delftse College van Bestuur-voorzitter Dirk Jan van den Berg is enthousiast over deze uitbreiding. Van den Berg, tevens oud-ambassadeur van Nederland in China: "Het is belangrijk om in strategisch belangrijke landen zoals China en Brazilië aanwezig te zijn en daar een activiteit van je universiteit neer te zetten, zoals we nu doen in Beijing. China investeert in vijf jaar tijd vierhonderd miljard euro in technologische topsectoren. Iedereen weet wat er China gaande is, maar nog lang niet iedereen is er van doordrongen dat we als Europa veel te winnen hebben door bij deze ontwikkelingen aan te haken."

Meer over de Joint Research Centers: http://jrc.tudelft.nl/