TU Delft opent drie researchcentra in China

De TU Delft heeft een Research Centre geopend in China, een samenwerking met de Wuhan University op het gebied van op geo-informatie, geodesie en remote sensing. Het is de eerste van drie nieuwe samenwerkingen in China die de TU Delft start. De andere twee betreffen centra voor water (Nanjing) en urban systems & environment (Guangzhou).

"China heeft momenteel grote onderzoeksbudgetten, uitstekende laboratoria en een groot reservoir aan jonge onderzoekers", zegt de Delftse collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg. "Daarnaast kent China grote maatschappelijke problemen met water, ruimtelijke ontwikkeling en milieu. Stuk voor stuk terreinen waar Delftse wetenschappers al toponderzoek doen. Met deze researchcentra verschaffen we hen toegang tot Chinese middelen en geven we hen de mogelijkheid de Delftse expertise te vergroten. Daarnaast zijn de researchcentra ook belangrijke ingangen voor het Nederlandse bedrijfsleven".

De TU opent ook centra voor water (Nanjing) en urban systems & environment (Guangzhou). Vorig jaar is al een onderzoekscentrum gestart voor ledverlichting in Beijing en op woensdag 21 november opent de universiteit ‘TU Delft-Brasil’, een centrum in Campinas dat zich richt op biomaterialen en biobrandstoffen.

Logische stap

Volgens Van den Berg is het starten van onderzoekscentra een logische stap: "De laatste decennia is zowel onze staf als onze onderzoeksfinanciering veel internationaler geworden. Momenteel investeren China en Brazilië heel zwaar in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Door onze wetenschappers de mogelijkheid te verschaffen in die landen te werken, geven we hun ook toegang tot de fondsen, laboratoria en de vele talentvolle jonge onderzoekers".