TU/D start onderzoekscentrum voor slimme productie composieten

De TU Delft gaat een onderzoekscentrum opzetten voor de slimme productie van grote, lichtgewicht composietdelen: Smart Advanced Manufacturing XL. Sam|XL brengt kennis over de composieten vanuit de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek samen met kennis over automatisering vanuit het Robotics Institute van de TU Delft, TNO Industry en meerdere industriepartners.

In maart 2019 openen de deuren van Sam|XL. In de locatie in Delft staat dan alle mogelijke apparatuur waarmee de partners onderzoek kunnen doen, prototypes kunnen bouwen en hun technologie kunnen testen, zodat zij daarna de stap kunnen zetten naar opschaling. Tot die tijd opereert Sam|XL vanuit de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Voortrekker Kjelt van Rijkwijk: "Bij Sam|XL werken kennisinstellingen en bedrijven samen aan de technologie die nodig is voor de automatische productie van grote (lichtgewicht) composietdelen die kunnen worden gebruikt in vliegtuigen, windturbinebladen, ruimtevaartuigen en ook schepen. De innovaties die ontstaan op de werkvloer van Sam|XL kunnen uiteindelijk in veel verschillende gebieden en sectoren terecht komen. Daarnaast betrekken we actief studenten van universiteiten en HBO-instellingen in de regio bij onze projecten. Hiermee dragen we bij aan het opleiden van goede ingenieurs die onze Future Factories op grote schaal gaan bouwen."