Transformatorstation van de toekomst communiceert actief dankzij slim kastje

Met 75 zogenoemde Erado-kastjes kan netwerkbedrijf Enexis in een pilotproject op afstand communiceren met transformatorstations.

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat de lantaarnpalen op de snelweg of in de buurt aangaan als de zon is ondergegaan. Iedere dag gaat er in een transformatorstation op een bepaald tijdstip automatisch een schakelaar om en de openbare verlichting gaat aan. Althans, als alles goed gaat. Mocht er iets niet goed gaan en de verlichting blijft uit, dan blijkt dat pas als burgers dat gaan melden. En dan moet het netwerkbedrijf gaan uitzoeken waar de storing is en die is niet altijd makkelijk op te sporen.

Storingsduur veel korter

Alfen in Almere vond een oplossing voor dit probleem. De Erado – een slim kastje dat in een transformatorstation kan worden geplaatst en communiceert met het netwerkbedrijf, in ‘real time’. Als een schakelaar niet ‘om gaat’, de temperatuur in het station te hoog oploopt of als er onverhoopt kortsluiting ontstaat, stuurt Erado automatisch een bericht naar het netwerkbedrijf. Bovendien is dan ook direct duidelijk in welk transformatorstation en in welke wijk de storing is ontstaan.

"Nu moeten monteurs nog een heel aantal transformatorstations af om te zien waar de storing is ontstaan. Met de Erado hoeven ze daarvoor niet eens de deur uit", zegt Marco Roeleveld, directeur van Alfen. "De openbare verlichting kan vanachter een computer worden bediend. Om de storing te verhelpen zal er uiteraard wel een monteur op pad moeten, maar die weet nu wel meteen waar hij moet zijn en welke storing er is opgetreden. Dat is snel en efficiënt en verkort de duur van een storing natuurlijk aanzienlijk."

Beste van twee wereld samen

Voor een pilot project van netwerkbedrijf Enexis levert Alfen 75 van deze Erado’s. Het bedrijf deed in de afgelopen jaren veel ervaring op met communicatie op het gebied van elektrische energie dankzij hun ICU laadstations. Roeleveld: "Een laadpaal voor een elektrische auto lijkt voor een leek misschien op een simpel stopcontact waar stroom uit komt. Dat is het natuurlijk ook, maar ondertussen communiceert de laadpaal met de serviceprovider, de factuurgegevens van een organisatie of privépersoon en met nog veel meer organisaties". Door de ervaring die Alfen met deze materie opdeed en de schaalbaarheid ervan, kon het de Erado ontwikkelen voor transformatorstations. Hier komt het beste van de twee werelden samen. 

Mogelijkheden eindeloos

De Erado is overigens niet alleen bedoeld voor het detecteren van storingen. De gehele communicatie en de dataopslag van het elektriciteitsgebruik gaat via het kastje. "Ook als in een buurt ineens veel meer stroom wordt verbruikt dan verwacht, zal de Erado dit registreren", zegt Roeleveld. De mogelijkheden zijn volgens hem eindeloos. "De Erado wordt geplaatst in het transformatorstation en is alleen toegankelijk voor monteurs. Het systeem signaleert bovendien wanneer aan de Erado wordt gewerkt. Als iemand ongeoorloofd de deksel van het kastje afhaalt, neemt het systeem automatisch de werking over en heeft een persoon met kwade bedoeling geen invloed op het systeem.