Het trainingszwaard van Maarten Kamphuis heeft vandaag de Nationale Sport Innovatie Prijs gewonnen. Industrieel ontwerper Kamphuis studeerde in april af op het ontwerp van een veilig maar authentiek aanvoelend middeleeuws zwaard. Zwaardvechten is een sterk groeiende vechtsport.
De jury koos zijn afstudeerproject uit vijf kandidaten, vooral omdat het bedoeld is voor de breedtesport en het met deze prijs een extra stimulans krijgt voor de sprong naar de markt. Kamphuis startte na zijn afstuderen aan de TU Delft een eigen bedrijf: M_blades.
Realistisch en veilig
De gedreven zwaardvechter Kamphuis maakte een zwaard dat realisme combineert met veiligheid. ‘Je wordt bijna altijd geslagen met de buitenste veertig centimeter van het zwaard. Een uiteinde van rubber maakt het zwaard veiliger. Ook heb ik ervoor gekozen om het blad tien centimeter in het handvat te laten schuiven bij een steek. Daardoor voorkom je een whiplash als je tegen je hoofd wordt gestoten’, legt Kamphuis uit. ‘Er bestaan ook zwaarden van hout, bamboe of nylon, maar dat gaat ten koste van het authentieke gevoel.’
Kamphuis testte het zwaard onder andere op varkenspoten, omdat die dezelfde opbouw hebben als een mensenarm. Het staal liet krasjes op het bot na; met rubber om het uiteinde waren er geen sporen.
Instructeurs in de vechtsport blijken enthousiast over het veilige zwaard. Ze kunnen met het zwaard veilig hun vechttechnieken gebruiken, zelfs op snelheid. Kamphuis heeft inmiddels het bedrijf M_blades opgericht. Partners in het project zijn een gespecialiseerde winkel te Tilburg, het Erasmus MC en de TU Delft.
Concurrentie
Bij de andere genomineerden was het project TopBob, bedoeld om de kennisachterstand ten opzichte van de traditionele bobsleelanden in te lopen. Ook daarbij zijn onderzoekers van de TU Delft betrokken. Ze hebben onder meer gemeten aan schaalmodellen van de bobslee in de lagesnelheids-windtunnel van de universiteit.
Verder was LaserTrainer genomineerd, een laser-lichtspot die fungeert als een ‘optische haas’; een andere genomineerde was ‘Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd’: een methode voor sportverenigingen om in korte tijd vrijwilligers te werven, in te passen, en te behouden. De laatste kandidaat was Care[+]case. Dit is een overzichtelijke koffer voor eerste hulp bij sportongevallen.
De Nationale Sport Innovatie Prijs is een initiatief van de stichting Sports and Technology en InnoSportNL. Zij proberen samen sport in Nederland op een nog hoger plan te brengen door vernieuwing aan te moedigen en samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en sporters te stimuleren.