Tony Donné benoemd tot hoogleraar bij TU/e

Per 1 februari 2010 is dr. Tony Donné, hoofd van de afdeling Fusiefysica op het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, benoemd tot deeltijd hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij bekleedt de leerstoel Diagnostics of Fusion Plasmas aan de Faculteit Technische Natuurkunde, subfaculteit Science and Technology of Nuclear Fusion.

Tony Donné werkt sinds 1985 bij FOM-Rijnhuizen en kreeg al snel de leiding over de ontwikkeling van meetapparatuur voor hoge temperatuur fusieplasma’s. Zijn groep ontwikkelde diagnostieken voor het Rijnhuizen Tokamak Project en van 1997 – 2008 was Donné gestationeerd aan het Duitse Forschungszentrum Jülich, waar hij eerst werkte als hoofd diagnostiek, en vanaf 2004 als ‘chef de mission’ van de Nederlandse delegatie in Jülich. In 2009 werd hij benoemd tot hoofd van de afdeling Fusiefysica van FOM-Rijnhuizen.
In internationaal verband bekleedde Tony Donné verschillende posities binnen de fusiegemeenschap, waaronder het voorzitterschap (1999 – 2008) van de internationale inspanning op het gebied van diagnostieken voor ITER. Sinds 2008 is Donné voorzitter van de Diagnostics Topical Group van EFDA, de Europese organisatie voor fusie-ontwikkeling. Hij is tevens directeur van het Nederlands-Russische Centre of Excellence on Fusion Physics and Technology.