Toepassing gezocht: pinda’s die dansen in bier

Wij van Engineersonline vinden het drankmisbruik, maar in Buenos Aires schijnt het helemaal hot te zijn: als je een paar pinda’s in je biertje gooit, gaan ze dansen. Doordat de koolzuur liever aan de pinda hecht dan aan het glas. Wie weet dit fenomeen te vertalen naar een engineering-lifehack?

Een fles Budweiser met een schaaltje pinda's en 3 partjes limoen
Foto: Afbeelding van Carlos Carlos Alberto via Pixabay

Als je een pinda in je bier gooit, vormen zich honderden kleine belletjes koolstofdioxide op het oppervlak die hem omhoog stuwen. Zodra hij het oppervlak bereikt, barsten de bubbels en duikt hij weer naar beneden, waarna hij weer omhoog wordt gestuwd door verse bubbels. Dit creëert een vermakelijke dans van pinda’s die naar de oppervlakte komen en weer terug zakken.

De Braziliaanse onderzoeker Luiz Pereira, die in Buenos Aires met dit fenomeen werd geconfronteerd, besloot in een reeks experimenten te onderzoeken hoe geroosterde, gepelde pinda’s zich precies gedragen in pils en kwam tot twee conclusies:

1. Hoe groter de ‘contacthoek’ tussen de curve van een individuele bel en het oppervlak van de pinda, hoe waarschijnlijker dat hij zich hecht en groeit.

2. De hoek kan, ondanks de ruimte, niet te veel groeien en zich beperkt tot een straal van minder dan 1,3 millimeter.

De onderzoeker, die zijn werk heeft gepubliceerd op Phys.org, gaat verder onderzoek doen naar verschillende soorten pinda’s in allerlei soorten bier.

Wij denken echter dat dit eerste resultaat al moet kunnen inspireren tot interessante toepassingen. Reageren kan onder dit bericht of via redactie.engineersonline@mybusinessmedia.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *