Tiller voorkomt rugklachten (video)

Wat doe je als je ineens rugklachten krijgt en niet meer goed kunt tillen? Natuurlijk, je vindt een automatisch hefmobiel uit. Voor Herman van der Helm, directeur van Tiller BV wat dat een aantal jaren geleden een logische zaak. Nu is het ontwikkeltraject van zijn apparaat achter de rug, kreeg ‘de markt’ lucht van zijn uitvinding en is de Tiller, zoals hij nu wordt genoemd, wereldwijd gepatenteerd en in productie genomen

Er zijn er inmiddels al zo’n honderd van verkocht, niet alleen in Nederland maar ook zijn de eerste bestellingen al geleverd aan importeurs in acht Europese landen, Japan, Rusland, Korea en Australië. Matador BV in Helvoirt (NB) tekent voor de productie van het handige apparaat. Grote organisaties als KLM, TNO en Arbo’s hebben al belangstelling getoond, in het kader van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.

  

De Tiller

"De Tiller is een kruising van een elektrisch aangedreven steekwagen en een lichte heftruck", legt Herman van de Helm uit. "Je kunt er zonder krachtinspanning van alles mee verplaatsen en tillen, zoals dozen, kisten, witgoed, glas, stempels, bouw- en andere materialen, horeca-apparatuur, motorblokken, noem maar op. Met speciale hulpstukken is praktisch elke last op te tillen. De Tiller is er in twee modellen: één tot maximaal 75 kg, die tot een hoogte van 1,10 meter kan optillen en een model tot maximaal 120 kg, die tot 80 cm kan optillen. Je kunt hem als steekwagen gebruiken; dan lopen de wielen gewoon vrij. In deze stand kunnen de wielen eventueel ook elektrisch worden aangedreven. Schakel je echter het liftmechanische in, dan blokkeren de aandrijfrollen – die meteen als rem fungeren – de wielen, en kun je de last veilig omhoog laten gaan en eenvoudig in balans houden. Dat de wielen blokkeren is belangrijk, anders zou de last onderuitgaan, wat gevaarlijk is. Laad je een bestelbus, dan kan de Tiller na het laden zichzelf in de bestelbus tillen.

Noodzakelijke uitvinding

Als eigenaar van een reparatiebedrijf op velerlei gebied kwam Herman van der Helm vaak in aanraking met zaken en reparaties waarvoor je nogal wat inventiviteit en technisch inzicht nodig had. Doordat hij op een gegeven moment rugklachten kreeg, zocht hij in de markt naar een soort til- verplaatsapparaat, waardoor hij zijn werkzaamheden in zijn bedrijf toch kon blijven doorzetten. "Dat vond ik helaas niet; ja, in Amerika zag ik een apparaat wat er op leek, maar dat was levensgevaarlijk omdat de last onderuit kon schieten," aldus Van der Helm. Toen heb ik zelf maar een hefmobiel ontwikkeld, samen met mijn dochter Laura, die als industrieel productontwerper afstudeerde en een job zocht. Na enkele prototypen en verschillende uitprobeersels kwamen we met een apparaat dat we Tiller noemden. In 2010 won de Tiller de eerste prijs in de uitvinderswedstrijd van het televisieprogramma ‘Bij ons in de BV’. Ik gebruik de Tiller nu al enkele jaren zelf en heb geen rugklachten meer".

Geen subsidie

Van er Helm: "We hebben de Tiller wereldwijd voor 20 jaar gepatenteerd. Het patent is in alle landen goedgekeurd. Het patent zit ‘m in het feit dat de aandrijfrollen de wielen gaan blokkeren, zodra je de lift inschakelt. Daardoor werken de aandrijfrollen ook als rem. We hebben bij diverse instanties indertijd subsidie aangevraagd, maar de aanvraag werd niet gehonoreerd. Het apparaat zou te weinig nieuwigheden bevatten. Eigenlijk ook logisch, want de kern van de uitvinding, waar het eigenlijk om draait, wilden we in de aanvraagfase nog niet prijsgeven. Achteraf denk ik: eigenlijk ook wel goed zo, want als je subsidie aanvraagt, ben je ook aan allerlei regeltje gebonden. Nu konden we gewoon onze gang gaan en meteen zaken veranderen en aanpassen als dat nodig bleek".

Marketing

"Op dit moment is de Tiller rijp om op grote schaal in de markt gezet te worden. De productie is geregeld, we hebben in Europa en wereldwijd dealers en importeurs zitten die de verkoop en de service doen en de normering, zoals onder andere de CE-normering, is rond. Belangrijk is dat alle onderdelen aan de Tiller universeel zijn en wereldwijd verkrijgbaar. We hoeven dus geen speciale onderdelen vanuit Nederland te verzenden; alles is ter plekke te koop. Matador in Helvoirt produceert de Tiller, maar distribueert hem ook. Matador heeft een uitgebreid internationaal distributienetwerk, waarvan gebruik wordt gemaakt. Gezien de vele positieve reacties uit de markt zijn we er vast van overtuigd, met de Tiller een heftoestel met elektrische aandrijving in de markt te hebben gezet dat in vele bedrijven zijn toepassing vindt en dat vele ruggen van medewerkers zal sparen, niet alleen tot groot genoegen van Arbeidsinspecties, maar zeker ook van de bedrijven die hun arbeidsverzuim door dit apparaat aanzienlijk zullen zien dalen", aldus een enthousiaste Herman van der Helm.

http://www.tiller.eu/